Piše: Denis Zjajo, doktor medicine u JZU “Dom zdravlja” Jajce

Simptomi su učestaliji u toplijim danima te više zahvataju žensku populaciju. Kao uzrok najčešće se javlja smanjen dotok krvi sto direktno utiče da ciljana tkiva i organi ne dobivaju dovoljnu količinu kisika neophodnog za rad.

Veoma često budemo u prilici da čujemo kako ljudi koji nas svakodnevno okružuju navode i žale se na probleme uzrokovane visokim krvnim pritiskom. Međutim, jedan manji broj pacijenata isto tako ima određenih zdravstvenih problema koji su direktan uzrok smanjenih vrijednosti krvnog pritiska koji i nije tako bezazlen te može bitno narušiti kvalitetu života.

Ako vam vaš ljekar kaže da imate problem s niskim TA onda vaše vrijednosti bi morale biti ispod 105/60 mmHg uz napomenu da ta granica nije fiksna i da sasvim sigurno zavisi od individualnih karakteristika koje se razlikuju kod svakog od nas.

Ukoliko ste često umorni, iscrpljeni, osjetite nedostatak energije, pospani ste, imate vrtoglavicu kod nagle promjene položaja tijela, muti vam se vid uz povremenu nesvjesticu, otežano dišete i krećete se, a uz sve to vaše vrijednosti TA su ispod 105/60 mmHg onda ste sasvim sigurno “niskotlakaš” odnosno imate problem koji zahtjeva kompletnu obradu i pronalazak pravog uzročnika.

Sve navedene tegobe će se pogoršati u tolikim ljetnim danima zbog porasta temperature i u procentu više zahvatiti žensku populaciju. Simptomi i nastaju zbog smanjenog dotoka krvi što u prevedenom znači da tkiva i ciljni organi ne dobivaju potrebne količine kisika.

Uprkos jako puno istraživanja koja su sprovedena na ovu temu do danas nije tačno poznat uzrok niskog pritiska. Najčešće se spominju i javljaju kao posljedica dugih bolesti (bolesti štitna žlijezde, problemi s venama, srcem ili slabosti srčanog mišića), nagli gubitak tečnosti (naglo povraćanje, proljev ili pretjerano mokrenje kod slabo kontrolisanog dijabetesa), kod gubitka veće količine krvi, kao nus pojava određenih lijekova (diuretici, antidepresivi, antipsihotici…), u toku prvih 5-6 mjeseci trudnoće, kod starijih osoba koje imaju sužene krvne sudove…

Ako bi izvršili podjelu onda nizak krvni pritisak možemo podijeliti u 4 forme ili oblika:

– genetsku ili konstitucionalnu formu
– akutna šok situacija
– simptomatska forma kao pokazatelj drugih bolesti i stanja i
– ortostatska forma kao problem u prilagođavanju novu tjelesnu poziciju (ustajanje i lijeganje).

Nerijetko susretnemo da osobe koje pate od niskog TA ne unose dovoljne količine tečnosti u organizam, a preporuke su barem do 2 litre na dan gdje pored vode u obzir mogu doći i čajevi. Bavljenje sportom uveliko pomaže u poboljšanom dotoku krvi do ciljnih organa.

Također kod problema s niskim TA preporučuje se konzumacija kofeinskih napitaka uz jedan veliki oprez jer posljednja istraživanja ukazuju na činjenicu da veća količina kafe ne pridonosi zdravoj regulaciji TA, tako da jedna kafa ujutro ipak neće škoditi.

Medikamentozno liječenje dolazi u obzir ako on kao takav predstavlja veliki rizik za zdravlje i bitno naruši kvalitetu ljudskog života. Tada će te zasigurno zatražiti pomoć kod vašeg ljekara.

 

 

(Jajce Online)