Da je tradicija Bosne i Hercegovine u rađanju mnogih velikih književna imena i dalje moguća, uvjerila nas je i činjenica da je grad Jajce izrodio još jedno ime o kojemu će se sigurno pričati kroz budućnost.

Nermin Delić je dvadesetjednogodišnji pisac čija je karijera trenutno u usponu. Naime, mladi pisac je, prije nekoliko dana, dobio nagradu  „Najljepša ljubavna pjesma“ u Mrkonjić Gradu na XVI međunarodnom konkursu književnika ljubavne poezije.

– Svaka nagrada je čast čovjeku, rekao je mladi pisac koji je objavio tri zbirke poezije: „Okrutne miljenice“ (IK Nova Poetika, Beograd, 2012.) „Pjesnikove bjeline“(IK Polaris, Novi Sad, 2013.) i „Rustemov Ah“ (IK Kultura Snova, Zagreb, 2014.).

Istakao je da ga posebno raduje što su njegove prve dvije knjige, ustvari, nagrade koje je osvojio. Njegove knjige je podržala i dr. Nura Bazdulj Hubijar, naš najpoznatiji romanopisac, koja je napisala recenziju za njegovu treću knjigu, dok je za drugu književnu kritiku napisao Ismet Bekrić, naš najpoznatij dječiji pisac.

Pored toga, učesnik je u nekoliko desetina zbornika, a uvršten je i u leksikon „Ko je ko u BiH“ na listu najznačajnijih živih osoba naše države za četverogodišnji period.

Na pitanje o čemu najviše voli pisati, rekao je:

Volim realnost. Pišem o odnosu ljudi, o odnosu Boga i čovjeka. Dodao je i da također, voli pisati o Bosni i da su mnoge njegove pjesme poput pjesme „Bosanski amanetnik“ s kojom se proslavio na Šopovim danima na Plivi osvojivši prvo mjesto još kao srednjoškolac.

Sa nepunih 17 godina, 2013. godine, Nermin je izabran za mladog ambasadora naše zemlje u SAD-u, povodom programa mladog liderstva, gdje je obišao mnoge američke gradove radeći sa osobljem tadašnjeg američkog predsjednika Obame, s Ivanom Barronom i Luis Ortegom.

To me podstaklo da osnujem prvi online balkanski kontest poezije, naziva Mili Dueli koji već petu sezonu prikuplja talente iz cijelog regiona i omogućuje bolju komunikaciju književnika regiona i dijaspore. Prijave su u toku i svi talentovani autori su dobro došli da nam se pridruže, govori nam mladi pisac.

Pored svega, on je i student treće godine medicine u Sarajevu gdje pokazuje svoju svestranost i zavidne rezultate. O medicini on kaže:

Medicina je kao čarobni štapić. Može da obraduje ljude, a to je poenta života. Radovati se!, zaključio je Nermin, dobitnik priznanja za učenika generacije srednje medicinske škole.

Njegova djela se prevode na slovenski, makedonski, talijanski i engleski jezik, a odlomci njegovih ljubavnih pjesama su prevedeni na poljski jezik gdje se, u gradu Varšavi, trenutno izrađuju razglednice sa njegovim stihovima na poleđini istih.

Smiješi li se još jedna internacionalna karijera nekog bh pisca, ostaje da vidimo šta će budućnost donijeti ovom talentovanom mladom čovjeku?.

 

 

 

(Jajce Online)