Mira Radak već pet godina hljeb zarađuje sjekući daske. Školovanje dvoje djece natjeralo je da zasuče rukave i stane za mašinu za kojom uglavnom rade muškarci.

Nije joj teško, jer kako kaže, redovna plata i osiguranje dovoljan su motiv za rad u fabrici koja mjesečno proizvede tone peleta.

“550 maraka plate šta mi može pomoći, ali dobro je, djeca mi na fakultetu, dobro je. Sigurno je, redovno osiguranje, nema šta”, kaže Mira Radak, radnica u firmi “Faš”.

Nekoliko metara dalje, za još jdnom, povelikom mašinom, Nada Jović slaže elemente na palete. Kroz njene ruke dnevno prođe na stotinu dasaka, ali se, kaže, ispraksala. Posao nije lak, priča jedna od 50 žena koje su radno mjesto pronašle na, kako se mislilo, muškom poslu.

“[Je li težak posao?] Pa jeste, nekada jeste, nekada nije, zavisi”, kaže Nada Jović, radnica u firmi “Faš”.

Muškaraca je, ipak, više, kaže nježniji pol, u šali. Svi zajedno, uspjeli su da se probiju i na strano tržište. Najčešće adrese na koje se sirovina izvozi su Italija i Slovenija.

“Izvozno su orijentisani svi proizvodi, peletni elemenat, gotov pelet i proizvodnja peleta. Najvećim djelom se izvozi u Italiju i Sloveniju”, rekao je Simo Zečević, direktor firme “Faš”.

U fabrici kažu da rado zapošljavaju i mlade bračne parove, koji sve češće kucaju na vrata jedne od mnogobrojnih drvoprerađivačkih firmi u Šipovu. Hvale se da za mašinama imaju i mladih djevojaka.

 

(atvbl)