Afera “Diploma” nije jedini slučaj krivotvorenja ovog dokumenta u Unsko-sanskom kantonu. Iz Uprave za inspekcijske poslove USK poručuju, u posljednje dvije godine podigli su osam krivičnih prijava. U jednom slučaju 31. decembra prošle godine potvrđena je optužnica. I privatna srednja škola Multilingua, koja je izdala diplomu novinarki Žurnala, ranije je, jednom, bila predmet inspekcijskog nadzora, no tada nisu utvrđene nepravilnosti.

Nakon što je novinarka Žurnala Azra Omerović za 17 dana, bez prisustva i jednom času, doslovno, kupila diplomu srednje medicinske škole- Multilingua. Iz ove obrazovne institucije su od Vlade USK zatražili da se u službenom glasniku objavi da je njena diploma nevažeća.

“Centar za obrazovanje odraslih Multilingua Sanski Most zbog proceduralnih pogrešaka proglašava nevažećim sljedeće školske diplome izdate na ime Omerović. Zbog proceduralnih razloga”, kazao je Avdo Avdić, magazin Žurnal.

Iz Vlade USK poručuju, privatna škola nema mogućnost da objavljuje odluke u Službenom glasniku.

“Taj zahtjev je zaprimljen u Uredu Vlade Unsko-sanskog kantona i vraćen pošiljatelju uz popratni akt, jer ne spada u akte koji se objavljuju u Službenom glasniku Kantona. Objava o poništavanju diplome može biti objavljena u Službenom glasniku samo po rješenju resornog Ministarstva, nakon provedenog upravnog nadzora”, navode iz Vlade.

Nepoznata muška osoba koja se javila na broj naznačen na sajtu Multilingue, ali i na reklami koja se nalazi na zgradi ove škole poručila je da je broj privatan, te da vozi, nakon čega je veza prekinuta, bez odgovora, ko je u samoj školi odgovoran za izdavanje diplome. Na utvrđivanju odgovornosti trenutno radi Tužilaštvo USK, a iz Uprave za inspekcijske poslove ovog Kantona, kažu nije prvi slučaj.

“Uprava je samo u 2017. i 2018. vršila preko 30 provjera u svim javnim i privatnim školama, i podnijela osam krivičnih prijava nadležnim tužilaštvima. Prošle sedmice, uprava je dobila, za jedan taj predmet, smo dobili da je 31. 12. potvrđena optužnica”, kazao je Admir Mujanović, sekretar Uprave za inspekcijske poslove USK.

“Afera diploma”, otvorila je pandorinu kutiju obrazovanja u BiH. Postavilo se pitanje kredibilnosti, ne samo srednjoškolskih ustanova, već i visokoškolskih.

“Ta cjelokupna priča o diplomama je rezultat jedne fragmentiranosti državne uprave, nedostatka zajedničkih politika, nepoštivanja zakona, bujanja privatnih fakulteta bez dovoljno kontrole”, istakao je Šaćir Filandra, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

U BiH akreditovano je samo visokoškolskih ustanova 30. Broj srednjh škola mjeri se stotinama. Za pitanje obrazovanja u cijeloj BiH nadležno je 12 inspekcija.

 

 

 

(N1)