Svečana promocija diplomanata i magistranata fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu održana je proteklog vikenda u Olimpijskoj dvorani ”Juan Antonio Samaranch“.

Ovoj svečanosti su, pored diplomanata, magistranata, njihovih roditelja, rodbine i prijatelja, prisustvovale mnoge uvažene ličnosti iz nastavno-naučnog, kulturnog i političkog života.

Na svečanoj promociji nagrađeni su i najbolji studenti, među kojima je i Jajčanin Said Salihefendić koji je dobio srebrnu značku kao jedan od najboljih studenata s prosječnom ocjenom 9,4 prvog ciklusa studija na Prirodno-matematičkom fakultetu, odsjek za teorijske kompjuterske nauke.

Said Salihefendić je rođen je 23. marta 1996. godine u danskom gradu Mariageru. Osnovnu školu i opću gimnaziju završio je u Jajcu.

Kompjuterske nauke su oduvijek privlačile Saida, zbog toga je svoje stečeno znanje iskoristio kako bi napravio program koji se već koristi restoranu ‘Vozač’ u Jajcu. Riječ je o POS-u (Point of Sale), sistemu koji olakšava rad konobara i kuhara u restoranima.

Također, bio je i demonstrator na predmetu programiranje te učitelj u školi programiranja za djecu.

 

 

(Jajce Online/Foto: Tvrtko Zrile)