U dupke punoj velikoj sali Općine Jajce večeras je održana promocija knjige „U potrazi sa svetim-Dovišta na području Muftijstva travničkog“, autora dr. hfz. Elvira Duranovića
naučnog saradnika u Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka u Sarajevu.

Recenzenti ove knjige su akademik Enes Karić i prof. dr. Ahmet Alibašić.

U knjizi se na 480 stranica, između ostalog, govori se o dovištima i molitvištima; o svetim mjestima u islamu; o tome da li su dovišta sveta mjesta muslimana u BiH, o metodologiji za prepoznavanje staroslavenskih svetišta, o porijeklu učenja dova pored grobova evlija i dobrih ljudi; o posjećivanju turbeta; o sinkretističkim elementima u obredu kišnih dovišta; o porijeklu Ajvatovice; o turbetima: Ajvaz-dede, Hasana Kafije Pruščaka, Torlak-Alije, Đerzeleza Alije, Ibrahim-dede, Ismail-dede itd.

O knjizi je govorio i prof. Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce, koji se osvrnuo na pet poglavlja koja se nalaze u ovom djelu.

-Nikad u historiji čovječanstva nije se dogodilo da jedan narod nije vjerovao. Čovjek u svome životu treba uspostaviti izgubljenu vezu sa svetim. Kad uzmemo u kontekst potrage, čovjek u svom životu ima potrebu za potragom, od traženja sreća do najvišeg zadovoljstva. U današnjem modernom  svijetu sve se uništava što je sveto. Znanost bez vjere povećava  brzinu našeg kretanja, ali ne određuje naš pravac, već odrađuje snagu i brzinu našeg samouništenja – kazao je Hadžić.

U svom obraćanju Duranović je na slikovit način prikazao sva dovišta koja se nalaze na prostoru Medžlisa IZ-e Jajce.

-Želim se zahvaliti prije svega Medžlisu Islamske zajednice Jajce koji su organizirali ovu promociju kao i načelniku općine Jajce Edinu Hozanu koji je jednim dijelom omogućio da se ova knjiga ugleda svjetlo dana. U knjizi se nalazi niz pitanja na koje se trebaju dati odgovori. Šta su nana dovišta? Zašto su ona bitna? Bez obzira gdje se ona nalazila, jako su bitna za našu državu BiH i našu vjeru – kazao je Duranović

Osim muslimanskih dovišta hfz. Duranović je spomenuo i svetište sv. Ive u Podmilačju.

-U svojoj knjizi sam spomenuo i crkvu sv. Ive u Podmilačju koju su obilazili bolesni muslimani. Ovo dovište je bilo poznato u južnoj Evropi, kao i sad što je najpoznatije lječilište. Pronašao sam 1969. godine urađen jedan film pod nazivom “Nada” koji govore o ovom dovištu, kako muslimani ljube kip sv. Ive. Ljudi su govorili kad neko izgubi nadu u izliječene vodi ga sv. Ivi- istakao je on.

Moderator večerašnje promocije bio je prof. Mevzduin Duranović.

Iz biografije

Elvir Duranović rođen je 13.08.1971. godine u Jajcu. S radom na Institutu otpočeo u maju 2015. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu (1989), Islamsku pedagošku akademiju u Zenici (1997) i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu (2003).

Uporedo sa školovanjem u medresi učio je hifz pred uglednim hafizima rahmetli Kamilom ef. Silajdžićem i rahmetli Mahmudom ef. Traljićem. Zvanje “Hafiz Kur’ana Časnog” dobio je 1991.

Postdiplomske studije na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu okončao je 2009. odbranom
magistarskog rada „Elementi staroslavenske tradicije u praksi bosansko-hercegovačkih muslimana – odnos islamskih učenjaka prema njima“ kao prvi u klasi. Doktorski rad pod naslovom „Dovišta na području Travničkog muftijstva – geneza i zbilja“ odbranio je na istom fakultetu 19. maja 2014.

Autor je 5 knjiga i niza naučnih i stručnih radova koje je objavljivao u Zborniku radova IPF-a u Zenici, Glasniku Rijaseta IZ, Takvimu, Novom muallimu, Znakovima vremena, Novim horizontima i Godišnjacima BZK Preporoda u Bugojnu.

U fokusu dr. Duranovićevog interesovanja su teme iz kulturne historije Bošnjaka i religijske
prakse Bošnjaka.

 

 

(Jajce Online)