Svijet medicine posljednjih tridesetak godina obilježen je sve raširenijom primjenom akupunkture u terapijske svrhe. Ona vodi porijeklo iz Kine i jedan je od nastarijih metoda liječenja.

“U Zdravstveno-turističkom centru ‘Banja Vrućica’ akupunktura je zastupljena u zdravstveno-rehabilitacionim, kao i wellness programima liječenja i opuštanja”, pojašnjava prim. dr med. Jelena Bogdanić, fizijatar.

NN: Šta je to akupunktura i kako se izvodi?

BOGDANIĆ: Akupunktura predstavlja poznatu medicinsku metodu liječenja, koja se izvodi stimulacijom akupunkturnih tačaka, smještenih na posebnim mjestima na tijelu. Akupunktura je potpuno prirodan način liječenja, koji se sastoji u dovođenju organizma u ravnotežu prirodnim putem, sopstvenim snagama, odnosno samoizlječenjem. Ova metoda liječenja se takođe koristi i radi postizanja psiho-fizičke relaksacije. Izvodi se ubadanjem akupunkturnih tačaka specifičnim iglama. Metoda je bezbjedna, laka i bezbolna, pošto su akupunkturne igle veoma tanke, tako da se ubodi i ne osjete.

NN: Kod kojih oboljenja akupunktura ima najveću uspješnost u liječenju?

BOGDANIĆ: Brojne su oblasti u kojima akupunktura ima terapijsko dejstvo. U “Banji Vrućici” akupunktura se najčešće primjenjuje u oblasti fizikalne medicine, reumatologije i neurologije, gdje analgetskim dejstvom ublažuje bolna stanja, kako akutna, tako i hronična. Velika je uspješnost u liječenju migrene, glavobolje, nesanice, neuroza, bolova u vratu i krstima, trnjenja ruku i nogu, paralize facialisa, neuralgije trigeminusa, interkostalnih neuralgija, pareza i paraliza, distorzije zglobova, bolova u zglobovima, impotencije, bronhijalne astme, gastričnih tegoba, poremećaja menstrualnog krvarenja. Izuzetno je sedativno sredstvo jer ovom metodom pokušavamo vratiti ravnotežu našem organizmu. Takođe, akupunktura je efikasna i u liječenju stresa, dijabetesa, hipertenzije, u borbi protiv pušenja, protiv viška kilograma. Ukoliko kod pacijenta postoji strah od igle, akupunktura može da se izvodi i pomoću lasera, tako što se laserom stimulišu akupunkturne tačke. Laserska akupunktura se može sprovesti i u “Banji Vrućici”. Svi naši ljekari fizijatri rade akupunkturu u “Banji Vrućici”.

NN: Kako je akupunktura prihvaćena u savremenoj medicini?

BOGDANIĆ: Oslanjajući se na hiljadugodišnje iskustvo u kineskoj medicini, gdje se akupunktura koristila za skoro sve bolesti, od alergije do moždanog udara, zapadna medicina takođe širi listu bolesti u čijem liječenju akupunktura pokazuje izuzetnu uspješnost. Ovaj drevni kineski način liječenja uspio je da nađe uporište i kod najtvrdokornijih pristalica zapadne medicine. Čak je i Svjetska zdravstvena organizacija još 1979. godine objavila poduži spisak bolesti u kojima je akupunktura potvrđena metoda liječenja. Akupunktura pomaže u ublažavanju različitih bolova te omogućuje da se dobro osjećate u vlastitom tijelu. Svim ljudima koji su izloženi stresu savjetujemo akupunkturu, koja donosi unutrašnji mir, jačanje ličnosti i staloženost u rješavanju svakodnevnih problema.

 

 

(nezavisne)