Dokumentarni film „Plavo srce” kojeg je uradila produkcijska kuća „Farm League“ na zahtjev kompanije sportske opreme „Patagonia“ bit će prikazan u petak, 23. novembra u općinskoj sali u Jajcu, s početkom od 14 sati.

Ovaj film prikazuje borbu za najveću netaknutu rijeku u Evropi – albansku Vjosu, nastojanje da se spasi ugroženi balkanski ris u Makedoniji, te žene Kruščice, Bosne i Hercegovine, koje predvode mjesec dana prosvjeda od 24 sata na dan da bi zaštitile jedinstveni izvor svježe vode u svojoj zajednici.

U uvodnom obraćanju prije same projekcije, predstavnici Centra za životnu sredinu predstavit će aktualne informacije o izgrađenim i planiranim hidroelektranama na području jajačke regije i to na rijekama Vrbas, Pliva i Ugar.

-Više od 300 hidroenergetskih projekata je planirano u Bosni i Hercegovini, na skoro svim našim rijekama. Takvi projekti donose korist samo pojedincima, dok javnost od njih ima štetu po prirodu, ljude i ekonomiju – navode iz Centra za životnu sredinu.

Film je preveden na 14 jezika, a najavljeno je prikazivanje na preko 500 lokacija u svijetu.

Organizatori ovog događaja je JU „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajce“  u saradnji s „Centrom za životnu sredinu“, dok je Općina Jajce podržala prikazivanje ovog filma.

 

 

 

(avaz)