U subotu, 17. studenog/novembra navršava se 557. obljetnica krunidbe kralja Stjepana Tomaševića u Jajcu – posljednjeg bosanskog kralja.

Tim povodom, jajačka udruga “Kralj Stjepan Tomašević” organizira prigodni program obilježavanja ove važne povijesne obljetnice. Misu za kralja Tomaševića predslavit će kardinal Puljić, vjernici će se okupiti u dvorištu crkve Svete Marije koja je 1528. godine pretvorena u džamiju, a bit će odrigrana i predstava “Kraljica Bosne”.

PROGRAM

  • 15:00 – okupljanje ispred crkve Svete Marije koja je u Fethija džamiju pretvorena 1528. godine
  • 15:30 – doček metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića – prigodna obraćanja i povijesni osvrt na obljetnicu
  • 16:00 – sveta misa u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Jajcu, predslavi kardinal Puljić
  • 18:00 – Dom kulture Jajce, kazališna predstava “Kraljica Bosne”, produkcija: Studentski teatar Franjevačke teologije Sarajevo

Podsjetimo, 17. studenog 1461. godine, u crkvi sv. Marije u Jajcu papinskom krunom okrunjen je posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević (1461.-1463.).

Godinu dana nakon krunidbe mladi kralj odbio je plaćati danak turskom sultanu Mehmedu II. Osvajaču, što je ubrzalo njegovu odluku da navali na Bosnu.

Godine 1463. Osmanlije su osvojile Jajce, a 5. lipnja na Carevu Polju iznad Jajca pogubljen je kralj brutalnim odrubljivanjem glave, kao i njegov stric Radivoj i veliki broj plemića. Pogubio ih je El Fatih, veliki otomanski osvajač. Katarina, kraljica, pobjegla je u Vatikan, dok su joj djeca islamizirana i odvedena u Istanbul.

Kralj je sahranjen ispod Huma na mjestu koje se naziva Kraljev grob. Tu se nalazi ploča i križ s kraljeva groba, dok se zemni ostaci čuvaju u Franjevačkom samostanu u Jajcu.

 

 

(Jajce Online)