Osnovna škola „Jajce“ Kruščica bila je domaćin i inicijator sastanka koji je održan povodom problema preranog napuštanja osnovne škole učenika romske nacionalnosti.

Sastanak je upriličen u Područnoj školi Divičani. Budući da je osnovno obrazovanje zakonski obavezno, a veliki broj učenika romske nacionalnosti napušta osnovnu školu, uprava škole je na sastanak pozvala sve relevantne institucije, organizacije i subjekte kako bi zajednički iznašli rješenje za ovu problematiku.

Pored predstavnika uprave škole, sastanku su prisustvovali i načelnik općine Edin Hozan, predstavnik Roma na nivou BiH Dervo Sejdić, predstavnici OSCE-a, predstavnici Inspektorata ispred Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK, predstavnik PU Jajce, predstavnici Centra za socijalni rad Jajce, predstavnik Medžlisa IZ Jajce, gvardijan fra. Anto Šimunović, te predstavnici iz reda nastavnog osoblja.

Direktor škole Sakib Emušić je istakao da je škola suočena s ovim veoma složenim problemom i da sama ne može da ga riješi, te da ova problematika prevazilazi okvire djelovanja škole i tiče se cijele lokalne zajednice.

Pedagogica škole, Amela Kahrić, je prisutne upoznala sa statističkim podacima kada je u pitanju romska populacija, te istakla da školu pohađa oko 70 učenika romske nacionalnosti, a oko 30 % tih učenika nikako ili vrlo rijetko dolazi u školu i ima veliki broj neopravdanih izostanaka. Nastavnici su iznijeli problematiku ocjenjivanja učenika koji nisu redovno prisutni na nastavi i koji ne zadovoljavaju ni zakonom predviđen minimum kada je u pitanju prisustvo nastavi.

Učiteljica Rifeta Turanović, koja već dugi niz godina radi na raznim projektima koji imaju za cilj unapređenje obrazovanja pripadnika romske nacionalnosti, istakla je fenomen prosjačenja kao jedan od glavnih razloga nedolaska djece u školu. Smatra da je potrebno poduzeti sve moguće mjere kako bi se zaštitila djeca koja su najveće žrtve prosjačenja. Svi prisutni su se složili da je potrebno sistemski djelovati u rješavanju ovog problema, te izrazili spremnost za saradnju i zajedničko djelovanje.

Na sastanku je zaključeno da je potrebno formirati Koordinaciono tijelo na nivou općine, te donijeti Protokol o postupanju u slučajevima prosjačenja. Također, potrebno je poduzeti i preventivne mjere, a neodgovorne roditelje i krivično procesuirati.

Poželjno bi bilo i prisustvo medijatora u romskoj zajednici koji bi bio spona između te zajednice i institucija. Određeno je vrijeme i mjesto sljedećeg sastanka kako bi se što prije krenulo u rješavanje ove problematike.