Prepoznajući istrajnost i moralni poduhvat hrabrih jajačkih učenika za kvalitetnijim obrazovanjem, međunarodni žiri za nagradu „Max van der Stoel“ je donio jednoglasnu odluku da nagradu „Max van der Stoel“ za 2018. godinu dodijeli srednjoškolcima iz Jajca, piše Jajce Online.

Nagradu su im uručili visoki komesar OSCE-a za nacionalne manjine (HCNM) Lamberto Zannier i ministar vanjskih poslova Holandije Stef Blok u holandskom gradu Hagu, u Palati mira.

Dodijeli je prisustvovala i grupa učenika, a među njima je bila i Ajla Vrebac, Azra Keljalić, Nikolas Rimac i Tarik Šehić, zatim profesorice Josipa Bogić i Amela Kavazbašić, kao i omladinski aktivista Samir Beharić.

-Za mene je ova nagrada vrlo bitna. Meni je to značajno jer znam da sam ostavila dobar i pozitivan trag u svom životu. Kako vrijeme odmiče ja sam sigurna da je ovo stvar koju ću pamtiti i kojom ću se ponositi i kada budem starija. Nadam se da će mi pomoći i da nađem sebi posao i da ću moći sebi ostvariti lijepu budućnost jer sam s ovom pričom pronašla sebe. Shvatila sam koliko volim aktivizam i nadam se da će mi jednog dana moje iskustvo o ovakvim situacijama biti korisno , rekla je Ajla Vrebac, bivša učenica Srednje škole “Nikola Šop” i jedna od organizatora protesta za Jajce Online.

Nagrada „Max van der Stoel” sa sobom nosi i premiju od 50.000 eura, koju će srednjoškolci, kako su već javno izjavili, utrošiti na nove ideje učenika.

-Sva sredstva koja smo dobili bit će utrošena kako bismo pomogli srednjoškolcima u daljem obrazovanju. Učenicima ćemo pomoći da ne budu u situaciji onakvoj kakvoj smo se mi našli. Nadamo se da ćemo uspjeti u tome, na bilo koji način – istakla je Ajla Vrebac.

Učenik Srednje škole “Nikola Šop”Tarik Šehić smeđu prvima se uključio u protestne aktivnosti.

-Nadam se da je to samo još jedan dokaz kako vlasti tako i građanima BiH da je moguće iskazati svoje nezadovoljstvo ako smo dovoljno složni Iskreno se nadam da ce nagrada biti veliki odjek ljudima u BiH,a Jajce je još jednom dokazalo svoju složnost i toleranciju – kaže Šehić za naš portal.

Samir Beharić, aktivista i trenutni student na Univerzitetu u Lajpcigu kaže da današnja nagrada predstavlja krunu na njihov rad u proteklom periodu.

-Današnja nagrada predstavlja krunu na dvogodišnji rad, trud i zalaganje jajačkih srednjoškolaca da sačuvaju postojeća prijateljstva i osiguraju dugoročnu izgradnju novih međuetnickih prijateljstava i koherentnog jajačkog i bh. društva – kazao je Samir Beharić za Jajce Online.

U ime učenika srednjih škola iz Jajca prisutnima se obratila Azra Keljalić, predsjednica Vijeća učenika Srednje strukovne škole “Jajce”

Obraćajući se pred više od 200 predstavnika vlada, organizacija civilnog društva i međunarodnih organizacija koje su prisustvovale ceremoniji dodjele nagrade u Hagu, Keljalić je objasnila kako su se studenti, protiveći se politikama djelovanja koje produbljuju etničke podjele uspješno oduprijeli odluci vlasti da se uspostavi nova, na etničkoj osnovi podijeljena škola u njihovoj općini tokom 2016. godine.

“Moralna satisfakcija za svakog učenika leži u činjenici da je njihove napore, rad i predanost prepoznao i nagradio stručni i nezavisni žiri. To mnogo znači i nama i mladima koje predstavljamo”, kazala je Keljalić, navodi se u saopćenju OSCE-a.

Keljalić je jedna od pet učenika i dva nastavnika koji su doputovali iz Bosne i Hercegovine u Hag.

Visoki komesar OSCE-a za nacionalne manjine (HCNM) Lamberto Zannier je u ime žirija naglasio da odluka nije tek simbolična. “Ona je znak investicije koju bi međunarodna zajednica trebalo da uloži u nove naraštaje”, istakao je on.

Učenicima iz Jajca je ministar vanjskih poslova Holandije Stef Blok uručio uvjerenje o dodjeli nagrade.

“Pomirenje – za neke, to je samo riječ od osam slova. Za ljude iz ratom razrušene države, to može biti nešto najteže na svijetu”, naveo je Blok u svom govoru.

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Holandiji Mirsada Čolaković je istakla da je ponosna na ove mlade ljude koji su rekli ne provedbi obrazovnog sistema pod nazivom “dvije škole pod jednim krovom”, koji je uspostavljen u određenim općinama stvorenim nakon razarajućeg rata.

“Taj sistem je bio nametnut kao dio procesa pomirenja i u početku je bio, nažalost, prihvaćen kao pozitivan pristup, ali dvadeset godina kasnije je očigledno doveo do više etničkih podjela i neprihvatljive segregacije”, istakla je ona.

 

Pozivnice su također dobili Ivica Jukanović, jedan od inicijatora protesta srednjoškolaca i bivši predsjednik Vijeća učenika, te Zdenko Ištvanić, direktor Srednje strukovne škole “Jajce”, koji iz opravdanih razloga neće moći prisustvovati dodjeli nagrade.

Nagrada „Max van der Stoel“ se dodjeljuje kao priznanje za izvrsna postignuća u cilju promoviranja i borbe za prava nacionalnih manjina u zemljama članicama OSCE-a. Ministarstvo vanjskih poslova Holandije u saradnju s Visokim komesarom OSCE-a za pitanja nacionalnih manjina ovu nagradu dodjeljuje svake dvije godine pojedincu, grupi ili instituciji.

Nagrada nosi ime renomiranog holandskog državnika i prvog Visokog komesara OSCE-a za pitanja nacionalnih manjina, Maxa van der Stoela.

Ustrajna borba

U ljeto 2016. godine, kantonalne vlasti Srednjobosanskog kantona, kojem pripada i Jajce, su odlučile da osnuju novu školu za bošnjačke učenike.

Nastava u ovoj školi se trebala izvoditi po zasebnom planu i programu i odvojeno od nastave u Srednjoj školi „Nikola Šop“, gdje su učenici do sada pratili nastavu po hrvatskom planu i programu.

Nezadovoljni nedostatkom dijaloga s kantonalnim vlastima, te odbijajući etničku podjelu, jajački srednjoškolci su tokom ljeta 2016. godine protestirali protiv ove odluke Skupštine SBK. Mnogi su smatrali da segregacija neće riješiti postojeće probleme ukorijenjene u obrazovni sistem.

Drugarstva iz školskih klupa i zajedničko pohađanje nastave ih je potaklo da očuvaju raznolikost u školskim klupama, suprotstave se podjelama i zagovaraju inkluzivno i kvalitetno obrazovanje u cijeloj BiH.

Uprkos ograničenim resursima i nedostatku aktivističkog iskustva, jajački učenici su uspješno izvršili pritisak na kantonalne vlasti da obustave osnivanje nove škole, čime su pridobili i široku podršku javnosti za svoju inicijativu.

U dvjema srednjim školama u Jajcu, u kojima se nastava izvodi po hrvatskom nastavnom planu i programu, uvedena je nacionalna grupa predmeta za učenike koji su upisali prošle godine prvi razred, a dobili su i mogućnost da izaberu obilježja na svjedodžbama.

Svojom borbom učenici su pokazali cijeloj zemlji da mladi mogu biti pokretači i nosioci pozitivnih promjena u BiH, a za to su nagrađeni brojnim priznanjima.

Učenici hrvatske, bošnjačke i srpske nacionalnosti i dalje idu zajedno u školu.

 

 

 

(Jajce Online)