Hladnije vrijeme može uticati na kožu i potrebno je posebno obratiti pažnju i njegovati je više nego inače.

Prehrana je veoma važna za kvalitet kože te je bitno da ona bude pravilna i uravnotežena. Na nižim temperaturama se posebno savjetuje unošenje Omega 3 masnih kiselina koje omekšavaju kožu i kosu, a nokte čine zdravijim i ljepšim.

U hladnijim danima je veoma važno zaštititi kožu od vjetra, promjena temperature i suhog vazduha. Sve ove promjene utiču na nju te oštećena koža ubrzava stvaranje bora.

Na koži se stalno stvaraju mrtve ćelije koje je potrebno ukloniti pilingom. Višak ćelija guši kožu i to uzrokuje još brže prljanje. Postoje dvije vrste pilinga: mehanički i hemijski. Mehanički sadrže granule koje fizički otklanjaju mrtve ćelije, a hemijski piling topi mrtve ćelije. Mehanički piling se preporučuje jednom sedmično, a hemijski svakih deset dana.

Na nižim temperaturama se preporučuje smanjivanje toplih kupki i dužih tuširanja. a previše izlaganja kože toploj vodi ona se isušuje. Kožu hidratizujte nakon tuširanja dok su pore još uvijek otvorene, a sapun zamijenite gelom na bazi ulja koji će posebno hidratizovati vašu kožu.

 

 

(nezavisne)