Sportsko-kulturno-umjetničko društvo “Zlatni ljiljani” iz Inzbruka ove godine organizira 10. Festival folklornog stvaralaštva, koji okuplja brojne folklorne grupe i društva iz zemalja Evropske unije.

Ovaj tradicionalni Festival održat će se 8. decembra 2018. godine u Vaz Hafenu, a specijalni gost večeri bit će naša poznata interpretatorka narodne muzike Emina Tufo.

A šta ono ima 08.12.2018 na HAFENU 🤔😊? Da pitamo EMINU 🤔!?

Gepostet von Skud Zlatni Ljiljani am Dienstag, 30. Oktober 2018

Na ovoj tradicionalni večeri nastupit će još i KUD “Sevdah” Göpingen (Njemačka),
KUD “Sevdah” Oberentfelden (Švicarska), KUD “Ljiljan” München (Njemačka), BKUD “Hagen” (Njemačka), KUD “Biser” Braunau (Austrija), KUD “Bratstvo” Innsbruck (Austrija), KUD “Mladost” Wels (Austrija), KUD “Bosna” Schwaz (Austrija) te domaćini smotre SKUD “Zlatni ljiljani” kojeg uspješno vodi predsjednik i koreograf Dževad Husaković, inače rođeni Maglajlija.

Ovo će zasigurno biti noć kada će se sve generacije bez obzira odakle dolaze željeti samo jedno, a to je da se lijepo druže i zabave, pokažu kroz igru i pjesmu ono što najbolje znaju, te prezentiraju našu kulturnu baština koju oni njeguju i u dijaspori.

Čuvari bh. tradicije i kulture

SKUD “Zlatni ljiljani” iz Inzbruka, u februaru iduće godine proslavit će 10. godišnjicu postojanja.

Njihovo društvo s vremenom je postalo prepoznatljivo zvučno ime u Tirolu, cijeloj Austriji, a za njih se čulo i širom Evrope kroz brojna gostovanja i nastupe na brojnim susretima bh. dijaspore.

Tokom jedne godine znali su imati i preko 40 nastupa, a jedan od najdražih nastupa im je, kako kažu, onaj na poluvremenu utakmice BiH – Egipat, pred skoro 14.000 gledalaca.

Preko 100 članova zajedno sa koreografom Dževadom Husakovićem nastoje među bh. omladinom u dijaspori sačuvati jako bitnu vezu s domovinom i to kroz igru i pjesmu.

 

 

 

(Jajce Online)