Ime ove zemlje na arapskom jeziku doslovno znači zemlja crnaca, a posljednjih godina Zanzibar je turistička destinacija koju morate posjetiti. Samo nekoliko dana bit će vam dovoljno da se zaljubite kao prvi put u životu.Zanzibar se sastoji od nekoliko otočića i dva velika otoka Ugunje i Pembe.

Zbog blizine ekvadora Zanzibar je zemlja u kojoj je tokom cijele godine toplo. No, želite li posjetiti ovo otočje izbjegavajte samo dva mjeseca u toku godine, a to su april i maj. To je period monsunskih kiša, vlage i komaraca.

Grad koji u Zanzibaru morate posjetiti je Stone Town koji je pod zaštitom UNESCO-a kao jedan od najznačajnijih gradova na svijetu. Razlog tome je što je u ovom gradu sačuvana bogata historija ovog ostrva.

Ilustracija: Shutterstock

Ilustracija: Shutterstock

Mnogo uskih ulica, životopisnih pijaca, veliki broj džamija i velikih arapskih kuća s velikim drvenim vratima samo su neke od stvari koje obavezno morate vidjeti.

Osim toga možete posjetiti i razne muzeje te anglikansku katedralu u čijim su ćelijama nekada boravili robovi.

Zvaničan jezik na Zanzibaru je svahili, ali skoro kompletno stanovništvo govori engleski jezik. Otok je poznat i po proizvodnji klinčića, muškatnog oraščića, cimeta i crnog bibera.

Osim toga posjetite li ovo mjesto moći ćete uživati u prekrasnim bijelim pješčanim plažama, obilju sunčanih dana, egzotičnim suhejskim jelima, gostoljubivim domaćinima i luksuznim turističkim naseljima.

 

(Klix)