Nakon što su skoro privedene kraju rekonstrukcija i revitalizacija objekta Pašine tabije u starom gradu Počitelju, a za šta su osigurane pare na hitnoj sjednici Vlade Federacije BiH od 21. marta, ostalo je i dalje neriješeno: Ko će njime upravljati?

image
PRIVLAČE PAŽNJU SVIH/

 

Svi naši pokušaji da to ovih dana saznamo pali su u vodu.

Napušteni referat?

U Ministarstvu okoliša i turizma FBiH nismo našli sagovornika za ovu temu. Pomoćnik ministra nas je uputio na svoga saradnika, a saradnik nam je rekao da se on odavno ne bavi tim “referatom”, pa je ostalo ponovo da odluči pomoćnik ministra, ali od njega više nije bilo ni traga ni glasa.

image
BISER ARHITEKTURE/

 

Prošli put su nam odgovorili da upravljanje ovim i sličnim kulturno-istorijskim kompleksima nije u njihovoj nadležnosti, te su nas uputili na Općinu Čapljina.

U Općini Čapljina, koja je još 1971. izradila Plan revitalizacije Starog grada Počitelja, čime je čitav kompleks Starog grada Počitelja zaštićen, objasnili su nam da se o tome mora ipak odlučiti na višem nivou, a do Počiteljaca dolaze razne (polu)informacije o bitkama što se biju iza kulisa o tome kome će pripasti upraviteljska funkcija. Istina je, nažalost, da ni Počiteljci nisu jedinstveni.

image
NEBO UVIJEK PLAVO/

 

Počiteljka Jadranka Dizdar, vrlo odgovorna i angažovana osoba koja djeluje u okviru dva lokalna udruženja, tvrdi da sreće za Počitelj neće biti ako lokalno stanovništvo ovaj put u donošenju odluke bude zaobiđeno i ako ova priča ne bude u sklopu ukupne turističke ponude cijeloga kraja i profesionalaca, a ne stranačkih ublehaša.

– Turizam ne bi trebalo da bude ničim obojen, ističe Jadranka.

Prisjećamo se ovim povodom jednog od glavnih predizbornih spotova vodeće političke stranke u BiH, u čijem je središtu bila upravo kula počiteljska.

image
NAROVI, ZAŠTITNI ZNAK/

 

Na istom mjestu stoji od 1444. godine, dakle, 21 godinu prije dolaska Osmanlija, a u gruntovnim knjigama još se vodi kao privatno vlasništvo porodice Gavrankapetanović. Prevod imena ugarskog kralja Korvina, Korvinus, čiji je život i angažman vezan i za ovo područje je gavran, tako da se porijeklo Gavrankapetanovića veže i za ugarsko i za bosansko plemstvo.

Žene Počitelja

No, ako je suditi prema onome što danas, pred licem cijele bh. javnosti doživljava prof. dr. Gavrankapetanović, apsurd poruke onog spota SDA je još veći, a Počiteljcima ostaje da se nadaju kako će vlast shvatiti da je bolje da Počitelj dobije što prije upravitelja, kako se ne bi dešavalo kao dosad, da ono u šta su utrošena budžetska sredstva nestane ili bude uništeno preko noći.

image
RADOVI SE PRIVODE KRAJU/

 

A mi pitamo: Što upravitelj, kako god se tijelo zvalo, ne bi bio onaj mladi Počiteljac, koji sprema naučni rad istražujući endemsko bilje sa tog područja, čemu je posvećena i izložba Udruženja žena Počitelja.

Srdačnih, požrtvovanih, radinih žena, za koje je svojevremeno napravljen punkt gdje će prodavati svoje proizvode, ali je i ovaj punkt odnio vjetar zato što je nekome smetao, bio konkurencija.

 

(oslobodjenje.ba)