Đaci koji su pokrenuli revoluciju u Jajcu
Đaci koji su pokrenuli revoluciju u Jajcu

Srednjoškolci iz Jajca dobitnici su ovogodišnje nagrade „Max van der Stoel” koja će im biti dodijeljena za izuzetnu hrabrost i inspirativni aktivizam, što je dovelo do sprečavanja segregacije u srednjim školama u Jajcu.

Svečano uručenje nagrade bit će održano u petak, 9. novembra u holandskom gradu Hagu, a nagradu će im uručiti visoki povjerenik OSCE-a za nacionalne manjine (HCNM) Lamberto Zannier i ministar vanjskih poslova Holandije Stef Blok.

Žiri je donio jednoglasnu odluku da nagradu „Max van der Stoel” za 2018. godinu dobije grupa učenika iz Jajca, koje predstavlja Vijeće učenika Srednje strukovne škole Jajce.

Članovi žirija su odali priznanje za istrajnost, moralni autoritet i hrabrost učenika, te prepoznali potrebu njegovanja njihove težnje za inkluzivnim i kvalitetnijim obrazovanjem,

Novčana premija

Nagrada sa sobom nosi i premiju od 50.000 eura.

-Novac će biti uložen isključivo u ideje srednjoškolaca iz Jajca. Zajedničkom odlukom školaraca iz Srednje strukovne škole „Jajce“ i Srednje škole „Nikola Šopa“, sasvim sam siguran da će se taj iznos utrošiti na pravi način – ističe Rimac.

Učenički aktivizam nastavio se kroz nevladine organizacije.

-Iako sam nastavio svoje obrazovanje na fakultetu, pratim i dalje sva dešavanja. Ranije smo već formirali lokalni tim koji djeluje jako složno. Raduju me njihove ideje i aktivnosti koje su usmjerene samo ka dobrome – rekao je Nikolas Rimac za kraj razgovora.

Uz svečanost dodjele nagrada, bit će organizirana i izložba fotografija kojom se obilježava 25 godina rada HCNM-a.

Ustrajna borba

U ljeto 2016. godine, srednjoškolci u Jajcu pobunili su se protiv kantonalne odluke da se uspostavi nova škola samo za učenike Bošnjake. Provedbom te odluke nastavila bi se praksa „dvije škole pod jednim krovom”, produbljujući podjele između etničkih zajednica.
Pod pritiskom učeničkih protesta i međunarodne zajednice, vlast u SBK-u odustala je od osnivanja treće srednje škole.

U dvjema srednjim školama u Jajcu, u kojima se nastava izvodi po hrvatskom nastavnom planu i programu, uvedena je nacionalna grupa predmeta za učenike koji su upisali prošle godine prvi razred, a dobili su i mogućnost da izaberu obilježja na svjedodžbama.

Svojom borbom učenici su pokazali cijeloj zemlji da mladi mogu biti pokretači i nosioci pozitivnih promjena u BiH, a za to su nagrađeni brojnim priznanjima.

Učenici hrvatske, bošnjačke i srpske nacionalnosti i dalje idu zajedno u školu.

 

 

(avaza/E.Crnkić)