Manastir Tavna na tromeđi općina Bijeljina, Ugljevik i Zvornik stoljećima je predstavljao, ali i danas predstavlja, kako kažu mještani okolnih sela, duhovno središte i vrelo duhovne snage i ljepote naroda tog kraja. Prvi put se spominje 1548. godine i predstavlja jednu od najstarijih građevina tog kraja.

Ova bogomolja više je puta kroz historiju paljena i rušena, ali je manastirska biblioteka nakon Drugog svjetskog rata ponovo obnovljena i danas predstavlja riznicu s više od 5.000 vrijednih knjiga i naslova.

Opljačkan i spaljen

Arhimandrit Lazar Kršić, duhovnik manastira, koji već 36 godina tu obavlja službu, kaže da je biblioteka manastira Tavna sve do 1943., kada je manastir opljačkan i spaljen, bila jedna od najboljih izvan Beogradske patrijaršije.

– Prema predanju, manastir Tavna podigao je kralj Dragutin, koji je kao „sremski kralj“ od 1282. do 1316. godine upravljao ovim krajevima. Manastirska biblioteka čuvala je mnoge stare, rijetke i dragocjene knjige sve do oktobra 1943., kada su ih spalili ustaše i Nijemci – kaže on.

Monasi ovog manastira tada su pred najezdom neprijatelja sklanjali i spašavali knjige, molitvenike, arhiv i sve što je bilo vrijedno, ali je ipak uništeno više od 10.000 knjiga.

Lazar Kršić došao 1982. godine

Lazar Kršić došao 1982. godine

 

Manastirski konaci bili su ruševine sve do 1954. godine, kada u manastir dolazi igumanija Justina Kerkezović s još nekoliko monahinja iz manastira Žiča. Tada počinje obnova i Tavna postaje ženski manastir.

Lazar Kršić u manastir je došao 1982. godine iz jedne pravoslavne parohije u Velikoj Britaniji i nastavio je s obnavljanjem biblioteke. Sjeća se, kako kaže, i danas tog dana kada je prvi put došao na ručak u manastirsku trpezariju.

Kožni povez

– Mnoge od uništenih knjiga bile su u luksuznom, kožnom, tvrdom povezu. Bile su velika dragocjenost i duhovno blago manastira Tavna. Ostali su samo jedna stara Biblija, Sveto pismo Starog i Novog zavjeta iz 1663. godine, koji su danas veoma dragocjeni i istorijski vrijedni. Ali, ponosni smo i na ono što sada imamo – ističe otac Lazo, kako ga mnogi odmila i iz poštovanja zovu.

On je, inače, veliki zaljubljenik u knjige, dobru muziku, poznavalac novih tehnologija koje nam, kako ističe, „oduzeše i pamet i dušu“.

– Imamo kolekciju od četrdesetak Svetih pisama na jezicima raznih naroda i narodnosti, dosta rječnika, teološke literature, starih i vrijednih izdanja iz prošlog vijeka, izdanja Srpske pravoslavne crkve, Katoličke crkve i Islamske zajednice – ističe otac Lazo i dodaje da su knjige kupovali, ali su im i poklanjane.

Crkva manastira Tavna 2009. godine proglašena je nacionalnim spomenikom BiH.

Kafa i rakija za goste

Najviše vjernika u manastir dolazi vikendom. Obilaze ga i brojni gosti, a svi budu počašćeni kafom i čašicom manastirske rakije.

 

 

 

(avaz)