Glavni imam MIZ Jajce, prof. Zehrudin ef. Hadžić danas je posjetio Udruženje/udrugu penzionera/umirovljenika općine Jajce danas je posjetio i tom prilikom članovima je uručio skromne poklone

Predsjednica Udruženja/udruge Hedviga Kajić predstavila je njihov rad u proteklom periodu, ali i prezentirala projekte i probleme s kojima se susreću. Glavni imam Hadžić je pohvalio rad Udruženja koje je unikatno po mnogo čemu i zahvalio se na gostoprimstvu.

-Danas sam u Udruženju penzionera vidio vise optimizma, nade i volje nego bilo gdje u drugim udruženjima mladih i društvenim institucijama. Kada bi uzeli dio neiskvarenosti od naše djece i dio pozitivne energije od naših starijih, posebno od članova Udruženja penzionera sigurno bi bili sretniji u našim životima. Početak može biti naše, što češće, međusobne saradnje i zajedničkih druženja. Kako kaže pjesnik: “Najbolja osoba je ona koja živi kao dijete, suosjeća kao stariji, razmišlja kao zreo i odrastao čovjek” – istakao je Hadžić.

Nakon toga glavni imam sa saradnikom Jusuf ef. Duranovićem posjetio je učenike prvog i drugog razreda OŠ “Vuk Karadžić” u Jezeru te im uručio skromne poklone.

-“Nije od nas ko ne poštuje naše starije i ko nije milostiv prema mladima”, riječi su Poslanika, a.s. Dvije kategorije društva kojima nije posvećeno dovoljno pažnje našoj djeci i našim starijim. Djeci zbog budućnosti, a starijima zbog naše sadašnjosti. Djeca su jedina neiskvarena kategorija našeg društva, jer ako uzmemo u obzir surovost današnjice ili ste sudionici nezadovoljstva i nemira ili nijemi posmatrači koji i kada mogu ne čine ništa, a to je ponekad veći grijeh od samoga grijeha. Životno iskustvo naših starijih uopće nije iskorišteno, posebno posebnost Udruženja penzionera u Jajcu jer su zajedno, pa ako su oni zajedno nakon što su prošli svašta nešto u životu, zašto ne bismo i mi bilo zajedno, ali ne deklarativno, već istinski – rekao je Hadžić.

Učenici prvog i drugog razreda, Bošnjaci i Srbi, koji zajedno pohađaju školu, nisu krili radost zbog poklona a direktor, vjeroučitelj i pedagogica-domaćini su iskazali interesiranje za zajedničke projekte u budućnosti.

-Primjer djece u Jezeru, Šipovu, Kneževu i Jajcu, u osnovnim i srednjim školama koji sjede zajedno u klupama treba biti postulat našeg zajedništva, naravno ako izuzmemo “dvije škole pod jednim krovom”. Naravno, nisu problem dvije škole, dva nastavna plana, odvojene učionice koliko su problem “usijane” i “stručne” glave koje su usvojile zakon o školstvu u tom pravcu. Također, zabrinjava me pomirenost naših nastavnika i profesora s tim, bez borbe, bez pobune, bez inicijative, potpuno prihvatanje i asimiliranja u svojim odvojenim učionicama, tolike godine poslije rata – navodi Hadžić te dodaje:

-Prosvjetni rad nije samo profesija nego i misija, trebala bi biti! Nevjerevatno koliko prostora i utjecaja na našu djecu mogu imati nastavnici i profesori, u formiranju njihove ličnosti i sprečavanju devijacija u društvu. Posebno mjesto u odgoju naše djece imaju njihove bake, nene i djedovi jer većinu vremena provode sa svojim unučadima! Zamislite kada bi svi dali od sebe sto možemo, imali bi odgojeniju djecu, obrazovaniju omladinu, više bi poštovali naše starije i naša budućnost bi bila izvjesnija i sigurnija.

 

 

(Jajce Online)