Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine danas slavi 72. rođendan, a direktor Strajo Krsmanović, kao i kompletno osobe ponosni su na ovu godišnjicu. 

Besplatan ulaz

Povodom toga, posjetioci će danas imati priliku besplatno pogledati izložbe, među kojima su stalna postavka „Oprostorena intima“, ali i „Trnoružičnjak“ Selme Đulizarević-Karanović te „Izvan oblika“ Ane Krespo (Crespo) i Melihe Teparić.

Direktor Krsmanović govorio nam je o samom značaju ove galerije, ali i problemima s kojima se susreće.

– Galerija prikuplja i kupuje umjetnička djela od autora i za sada ih imamo više od 6.000. Čuvamo ih i restauriramo, evidentiramo i pokazujemo publici. S druge strane, radimo sa savremenim umjetnicima i recentnim izložbama, tako da je upravo ta izložbena aktivnost jedna od najdinamičnijih – govori Krsmanović.

Umjetnička galerija BiH jedna je od sedam kulturnih institucija, među kojima su i Zemaljski muzej BiH, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Historijski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH i Kinoteka BiH, koje ni danas nisu dobile svoj formalni status, kao ni osnivača.

– Nije ovo malo godina. Umjetnička galerija je formirana 1946. godine od tadašnjeg Ministarstva prosvjete sa zadatkom da djeluje na polju likovne umjetnosti. Evo, 72. godine kasnije galerija radi vrlo ozbiljno i odgovorno, uprkos preprekama na koje nailazi. Imam običaj reći da je Galerija starija od obje države u kojima je živjela. Nažalost, to je naša sudbina i historija, ali je važna činjenica da su institucije kulture vrlo važne za opstanak jednog društva i njegovog kvalitetnog postojanja – kaže Krsmanović.

Počastiti publiku

Ne krije zabrinutost zbog svega što se dešava, odnosno ne dešava, s kulturnim institucijama.

– Ovim obilježavanjem na neki način želimo da skrenemo pažnju na važnost Umjetničke galerije, kao i drugih institucija. Ovo nije baš okrugla godišnjica, nećemo praviti neko veliko slavlje, ali ćemo barem počastiti našu publiku besplatnim ulazom u galeriju, gdje su uvijek dobrodošli – zaključuje Krsmanović.

 

 

(avaz)