Piše: Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam Medžlisa Islamske Jajce

 

Graditeljska cjelina crkva sv. Marije (pretvorena u Fethija, odnosno sultan Sulejmanovu džamiju) sa zvonikom sv. Luke je monumentalno zdanje, za koje se može reći da je nakon plivskog vodopada, najprepoznatljiviji simbol Jajca.

Svojoj funkciji crkve, u obredima bosanskih krstjana, služila je od vremena svoje izgradnje u 13. stoljeću, pa do njene transformacije u džamiju dolaskom Osmanlija.

S obzirom na slojevitost i starost objekta ne može se sigurnošću utvrditi izgled prvobitnog objekta, ali današnji izgled objekta crkve/džamije, je identičan onom kada je posljednji put 1832. godine izgorjela, dok izgled tornja nije isti, jer su nakon svoga dolaska austro-ugarske vlasti uklonili šerefe (balkone) s današnjeg tornja sv. Luke, koji je u osmanskom periodu služio kao minaret Fethija ili Sulejmanija džamije.

Prvobitna funkcija objekta je bila crkva, nakon čega je transformisana u džamiju i služila je toj svrsi nekoliko stotina godina, sve dok nije izgorjela, kako je ranije navedeno.

Zbog funkcije objekta i korištenja istog kao džamije, objekt je postao društvenim ili javnim dobrom, što je u islamskom pravu poznato kao institucija vakufa, a objekt je u ovom slučaju sultan, kao vrhovni osmanski vladar, dao na korištenje zajednici.

Time vođene, prvo su osmanske vlasti objekta kategorizovale kao vakuf, što znači da je objekt postao neotuđivo vlasništvo zajednice. Austro-ugarske vlasti su potvrdile prethodnu imovinsko-pravnu kategorizaciju, te isti objekt upisale kao vlasništvo Islamske zajednice, odnosno prepoznale su i priznale instituciju vakufa.

Nakon što je Bosna i Hercegovina postala sastavnim dijelom države/a južnih Slavena, u njenim različitim ustavno-pravnim i državotvornim oblicima, svako od državnih uređenja je priznalo instituciju vakufa i time priznalo pravo vlasništva Islamskoj zajednici nad objektom džamije Fethije/Sulejmanije, tj. u potpunosti jednako pravo kao nad svakim drugim vjerskim objektom u vlasništvu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ono što je simptomatično i degutantno jeste da bez obzira na zvaničnu odluku Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika (broj: 07-6-1/03-1 od 21. januara 2003. godine, kojom je objekt nazvan ”Graditeljska cjelina crkva sv. Marije (pretvorena u Fethija, odnosno sultan Sulejmanovu džamiju) sa zvonikom sv. Luke”, JU Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, i nakon upućenog dopisa broj 301/17 od 10.11.2017. godine i dalje koristi neslužbeni (nezakoniti) naziv na svojoj stranici i predmetni objekt svrstava kao isključivo rimokatolički vjerski objekt, a nigdje ne spominje da je isti također i džamija.

Zatim, na turističkom putokazu također izbjegava/zloupotrebljava se (ne)upotreba zvaničnog imena objekta iz ranije navedene odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Nije korektno ako je JU Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca postavila ovakve putokaze, i zato tražimo da, u što kraćem roku, ispravi grešku.

 

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala.

 

 

(Jajce Online)