Piše: prof. Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce

Biti učitelj, odgajatelj, pedagog, muallim, nastavnik, profesor, nije samo profesija i struka, nego je i misija. Osim što prenose znanje iz određene oblasti i struke na profesionalan način, oni rade jedan vrlo častan posao sa najosjetljivijom kategorijom i formiraju njihove karaktere, posebno u ranoj dobi dijeteta do šeste godine, ali i poslije kroz osnovno i srednje školstvo.

Možda čak nisu ni svijesni koji prostor i šansu imaju, ali i odgovonost za djecu i njihov odnos spram života i društva. Ako je porodica osnovna ćelija društva, onda su vrtić, škola, mekteb… porodica u širem smislu te riječi jer se kroz takve institucije susreću članovi te “velike” porodice: učitelji, učenici i roditelji. Svaki roditelj je i učitelj, a svaki učitelj je i roditelj. Možda, zajedno možemo učiniti više za našu djecu a s time i za naše društvo. Zato čestitam svima onima koji podučavaju i odgajaju našu djecu!

Međutim, moja molba jeste da trebamo uraditi više da našoj djeci osim znanja prenesemo i vrijednosti zajedničkog života. Da ne dijelimo djecu na vašu i našu. Da djeca ne idu u dvije škole pod jednim krovom. Da u našim školama ne bude segregacije i diskriminacije. Puno više mogu uraditi učitelji, nastavnici, ali i roditelji…

Umjesto što se “svađaju” čija je učionica, trebali bi da rade na poboljšanju uslova za izvođenje nastave, na kvaliteti stručnog usavršavanja, na zajedničkim projektima, itd. Umjesto što se takmiče ko će više dovesti djece na “svoje” sadržaje trebali bi dati primat zajedničkim sadržajima. Ali i društvo treba više obratiti pažnju na učitelje, profesore…, i treba im odati priznanje jer: nije znanje znanje znati već je znanje znanje dati. 

Također, lijepo je čestitati Svjetski dan učitelja ali bi još bolje bilo više priznati njihov rad kroz veću platu jer mi njima povjeravamo nama najdrža bića-djecu. Nije lijepo da upoređujem plate prosvjetnih radnika i uposlenika birokratskih institucija i njihove odgovornosti!? Neuporedivo! Zato jedno je čestitati a sasvim drugo uvažiti i priznati rad naših učitelja, nastavnika…

Zato se nadam boljem statusu naših učitelja, a onda možemo očekivati i veće rezultate, i tražiti više od njih.

 

 

(Jajce Online)