Piše: Samir Beharić

Mladi, nemojte glasati. Nemojte glasati jer se vaš glas ne broji. Zato se broje glasovi mrtvih.

Mladi, nemojte glasati.
1. Nemojte glasati jer se vaš glas ne broji. Zato se broje glasovi mrtvih.
2. Nemojte glasati jer vam je dobro. 64% vas nezaposlenih to najbolje zna.
3. Nemojte glasati jer vas je svakako malo. 610.000 mladih registrovanih za izbore su sića.
4. Nemojte glasati jer ni tih 610.000 mladih ne može uticati na razultate izbora. *Milorad Dodik likes that.* On je na izborima 2014. godine pobijedio Ognjena Tadića za 7.475 glasova, a Mladen Ivanić postao član predsjedništva BiH osvojivši 6.932 glasa više od Željke Cvijanović.
5. Nemojte glasati jer ste apolitični. Fazon je što akcize na gorivo, tvoja stipendija i mamina mala penzija od koje ideš na kafu nisu apolitični.
6. Nemojte glasati jer ste mladi i život je pred vama. Valjda se nećete razboljeti.
7. Nemojte glasati jer vas nije briga za cijenu školarine. O njoj će odlučiti glasovi onih koji su fakultet završili prije 30-40 godina. Ili ga nisu završili nikako.
8. Nemojte glasati jer i dalje možete računati na cenera od roditelja. U međuvremenu će djeca političara, vaši vršnjaci, ljetovati na Bahamima i studirati u Londonu – ne od Chevening stipendije, već od vašeg novca. I da, oni će svejedno glasati, a vi nemojte.
9. Nemojte glasati, ionako ćete uskoro otići u Njemačku. Uvijek možete glasati iz inostranstva, daleko od porodice i prijatelja.
10. Nemojte glasati jer su svi isti i od liberala do fašista nemate koga odabrati. Halid Genjac, koji je ušao u državni parlament prije 22 godine, kad su se neki od vas rodili, se totalno slaže sa vama. On ne misli iz parlamenta izaći, osim ako vi ne izađete na izbore.
11. Nemojte glasati jer vam svakako govore da ste pasivni, lijeni, da ispijate kafe i stalno ste na Facebooku. Možda ćete i ovaj tekst podijeliti na Facebooku, ali zato nećete glasati. Glasat će zato pokojna Anica Raguž iz Aladinića kod Stoca. Ona nema Facebook. Umrla je prije 27 godina. Garant je glasala i a prošlom izborima, a i na narednim će. Pustite mrtvima, penzionerima i bogatoj djeci političara neka odluče o vašoj budućnosti. Vi se nemojte miješati u svoju budućnost.
(Buka)