Izložba Memorijalnog muzeja rodna kuća Ive Andrića „Iz progonstva, nakon 100 godina…“ svečano će biti otvorena u utorak, 9. listopada 2018. godine, u 19 sati, u Zavičajnom muzeju Travnik.

Producirana je u povodu obljetnice 100 godina od izdanja prve knjige Ive Andrića „Ex Ponto“. Zbirka poezije u prozi „Ex Ponto“ izišla je u Zagrebu krajem kolovoza 1918. godine, a nastajala je u prethodne četiri godine u pet gradova i sela Slovenije, BiH i Hrvatske.

Od travnja do srpnja 2018. godine u petodnevnoj umjetničko-muzeološkoj ekskurziji kreativni tim izložbe „Iz progonstva, nakon 100 godina…“ boravio je u mjestima u kojima je Andrić stvarao svoju prvu knjigu: Maribor, Ovčarevo, Zenica, Zagreb, Krapina. Slijedeći književnikove biografske tragove, tematski foto i video session priredili su glumac Matej Baškarad, fotografi Mirsad Mujanović i Mirko Adžaip te kustos Enes Škrgo.

Unatoč vjerodostojnim motivima iz urbanog i ruralnog ambijenta, scenskom kostimu glumca u kojem je odjeven kao Andrić iz razdoblja nastanka knjige, koncept izložbe nije pokušaj povijesne rekonstrukcije jednog perioda života pisca, situacija i prizora od prije 100 godina. Zamišljena je kao reminiscenca grudobolnog poete koji nakon jednog stoljeća od progonstva posjećuje ista mjesta na kojima je pisao i pripremao za objavljivanje prvu stihozbirku.

Izložba se premijerno postavlja u programu kulturne manifestacije „Andrićevi dani“ u Zavičajnom muzeju Travniku od 9. listopada do 9. studenog 2018. godine. Planirana su gostovanja u gradovima u kojima je nastajala izložba.

Autor izložbe je Enes Škrgo. U realizaciji su sudjelovali: fra Zoran Livančić, fra Dario Udovičić, fra Zdravko Anđić, Zvonko Gušić, Velimir Jurišić, Ivana Jurišić, Josip Jurišić, Goran Jurišić, Sara Jurišić, Ljubica Nevjestić, Aria Adžaip, Matej Milanović i Ružica Capek u produkciji Zavičajnog muzeja Travnik.

 

 

(drukciji.ba)