Turisti koji žele posjetiti poznatu plažu Maya Bay na Tajlandu morat će još čekati jer su lčokalne vlasti produžile zabranu pristupa.

Plaža Maya Bay je trebala biti ponovo otvorena ovog mjeseca nakon privremene zabrane pristupa turistima, no, tajlandske vlasti su donijele odluku o zatvaranju plaže na neodređen period.

Plaža je postala poznata nakon što je snimljen film “The Beach” u kojem je glumio slavni glumac Leonardo DiCaprio. Pristup plaži je zabranjen 1. juna te je trebala biti zatvorena četiri mjeseca kako bi se obnovili korali i postavili dodatni molovi, ali i obavile neke druge aktivnosti. Ipak, vlasti tvrde da je plaži potrebno još vremena za oporavak.

“Ekosistem i fizička struktura plaže još uvijek nisu vraćeni u najbolje stanje. Plaža će biti zatvorena sve dok se prirodni resursi ne vrate u normalu”, saopćile su vlasti.

Tajland redovno zatvara svoje nacionalne parkove i otoke zbog nekoliko razloga, bilo da se radi o ekstremnim vremenskim uvjetima ili o ekološkom oporavku. Ove godine je plažu trebalo posjetiti 2,5 miliona ljudi, što je povećanje za pola miliona ljudi u odnosu na godinu ranije.

Popularna turistička destinacija Boracay će uskoro biti otvorena nakon što su vlasti zabranile pristup 26. aprila.

 

 

(klix)