Prva sedmica mjeseca oktobra obilježava se kao “Dječija nedjelja”, a osnovni cilj obilježavanja ovog značajnog datuma je prije svega poticanje, organiziranje kulturnih rekreativnih i obrazovnih sadržaja djece predškolske i školske dobi.

Dječija nedjelja je prilika da se ukaže na prava djece, a brojni sadržaji, posjete i aktivnosti obilježili su dječiju nedjelju u igraonici “Emina”. Predstava Abeceda književnosti bila je uvod u dječiju nedjelju.

Pravo na igru i sreću je jedno od osnovnih dječjih prava pa se menadžment igraonice pobrinuo za nove igračke. Poklonima i prigodnim predavanjem obradovali su ih i službenici “Centra za socijalni rad”.

Nakon toga upriličena je posjeta “Etno muzeju”, u kojem su djeca imala priliku upoznati se sa starim alatima i zanatima ispunila je edukativni i kulturni aspekt obilježavanja.

Kratki izlet u tvrđavu starog grada je dio rekreativnog sadržaja. Tom prilikom djeca su imala priliku osjetiti duh srednjovjekovne prošlosti našega grada. Pravo na prijateljstvo i slobodno biranje prijatelja je dio dječjeg odrastanja pa su tako djeca posjetila svoju dragu prijateljicu u prekrasnom ambijentu.

Sreći i veselju nije bilo kraja. Uz poruku: “Znaj svijete najljepše od svega je biti dijete” mališani igraonice krenuli su u nove avanture.

Petak je rezerviran za tete pa će ih djeca razveseliti svojim izvedbama i kreacijama.

 

(Jajce Online)