U dvodnevnoj posjeti u našem gradu boravili su predstavnici UNDP i IFAW organizacije. Cilj posjete je bio nastavak suradnje s općinskim vlastima,veterinarskom stanicom i udruženjem “Ljubitelji pasa Jajce”.

U posjeti su bile Kate Atema direktorica Programa za kucne ljubimce iz IFAW- a, Joep Van Mierlo direktor Regionalnog ureda IFAW za Evropu, Mellisa Liszewsli menadžerica programa za angažman lokalnih zajednica iFAW te Elzemina Bojičić glavni koordinator UNDP za BiH.

Na sinoćnjem sastanku smo podnijeli izvještaj predstavnicima IFAW-a i UNDP-a o radu i rezultatima rada našeg udruženja “Ljubitelji pasa” u Jajcu.

U protekla 22 mjeseca aktivnog rada Udruženja udomljeno je 260 pasa. Izgubljenih vraćenih vlasničkih pasa je bilo 40. Obavljeno je 47 intervencija spašavanja povrijeđenih ili ugroženih pasa s ulica našeg grada. Privođenje uličnih pasa na sterilizaciju i kastraciju nisU ni navodili jer nisU ni evidentirali iste.

-Također smo istakli naše ciljeve koji se odnose na edukaciju stanovništva humanog postupanja prema životinjama, obaveznost kastracije i sterilizacije napuštenih i vlasničkih pasa cime bi se smanjio natalitet i samim tim bio bi riješen problem pasa lutalica u gradu. Napomenuli smo glavni cilj našeg udruženja a to je projekt centra za zbrinjavanje napuštenih životinja i edukaciju djece i odraslih za koji ćemo se i dalje boriti i nastojati izgraditi.

Gosti su bili oduševljeni i odali su nam priznanje za nas nesebični humani rad. Rekli su da smo jedno od najboljih udruženja u BiH i da zaslužujemo svaku pomoć i podršku.

Danas su s volonterima obišli grad i na licu mjesta se uvjerili kakvo je stanje po pitanju napuštenih pasa na ulicama našeg grada. Dali su nam maksimalnu podršku u našem radu. Cijeli tim udruženja ljubitelji pasa se zahvaljuje na svemu i nadamo se ponovnom dolasku i lijepom druženju s ovako divnim ljudima, piše na stranici “Ljubitelji pasa Jajce”.

(Jajce Online)