Naglo zahlađenje razlog je da, ako to već niste uradili, sobno cvijeće koje ste držali napolju, na terasi ili u dvorištu, unesete unutra. Već mu je hladno, naročito noću i ujutru, kada se temperature primiču i nuli.

Prije nego što unesete biljke u kuću, provjerite da li su zdrave i ako ima uvelog lišća ili grančica, otkinite ih i bacite. Lakše vam je da biljke dohranite, tj. dodate im đubriva dok su napolju, nego kada ih unesete u kuću. Iskoristite premiještanje, pa uradite i taj dio posla i onda ste i vi i cvijeće mirni do proljeća.

Cvijeće možete da unesete i u hodnik, ako u njemu imate prostora za biljke, ali samo ukoliko do njega dopire svjetlost, budući da većina cvjetnih vrsta voli da bude izložena sunčevoj svjetlosti.

Zato su unutrašnji simsovi prozora najbolja mjesta za prezimljavanje cvijeća.

Budući da su minule vrućine, cvijeće više ne morate da zalivate često, kao što ste radili ljetos. Većini vrsta dovoljno je zalivanje, dva puta nedjeljno, a nekima i samo jednom. Pritom, vodite računa da cvijeće ne zalivate tekućom vodom iz česme, već vodom sobne temperature.

U kući obično nema dosta prostora kao na terasi ili dvorištu, ali ipak gledajte, da saksije sa cvijećem ne natrpate tako, da se cvjetovi i listovi iz susjednih saksija dodiruju.

 

 

(nezavisne)