Hadžić: Opći izbori – politika i ljudi

Piše: prof. Zehrudin ef. Hadžić

Politika se definiše kao nauka – sposobnost i vještina upravljanja društvom – zajednicom.

“Politika je izučavanje problema u društvu s ciljem poboljšanja uslova za život i sreću članova društvene zajednice.”
( Jusuf Qardawi )

U odnosu na politiku ljudi se dijele na:

1. politologe,

2. političke analitičare,

3. političke kandidate,

4. političare,

5. apolitičare,

6. antipolitičare i

7. politikante.

Politolozi pričaju o politici.

Politički analitičari pričaju o političkim dešavanjima.

Politički kandidati su potencijalni političari ili politikanti. Političari iznalaze metode za razvitak i unapređenje društva, tj. određene zajednice.

Apolitičari izbjegavaju političko djelovanje.

Antipolitičari imaju neprijateljski stav prema politici i političarima.

Politikanti koristeći instrumente politike obmanjuju narod lažnim obećanjima da bi ostvarili lične ili interese određene grupe ljudi.

Apolitičari u pluralnim sredinama svojim izbjegavanjem politike i glasanja daju glas drugoj političkoj skupini, i tako postaju pasivni političari.

Ne može biti patriota onaj kojeg ne interesuje stanje u domovini u kojoj živi. Poslanik, a.s., je rekao:

„Ko nije zainteresiran za stanje muslimana njima i ne pripada“ ( hadis )
Dr. Fethi J. u poglavlju „Politika u islamskoj koncepciji“ na pitanje: „Šta znači politika u islamu“?, odgovora:

„Politika u našem islamskom razumijevanju znači brinuti se o potrebama Ummeta u svim segmentima života: zakonodavnom, izvršnom, odgojnom, obrazovnom, informativnom, sigurnosnom, društvenom, ekonomskom, vojnom, financijskom, prostornom, naučnom, kulturnom, umjetničkom, itd.“

Ili, ako uzmemo mišljenje Abdulkerima Davudije koji kaže: „Onaj ko ne učestvuje na izborima kao da je mrtav, kao da ne postoji.”

Antipolitičari svojim aktivnostima djeluju protiv postojećeg političkog establišmenta, i to djelovanje možemo nazvati politikom. Tako da u osnovi postoje aktivni političari, pasivni političari i politikanti.

U arapskom jeziku politika se označava riječju sijase. Ona u filološkom smislu znači upravljati nečim na način koji će biti u interesu toga nečeg.

Šerijatsko-pravna politika (sijase šerijjje) u terminološkom pogledu podrazumijeva šerijatske norme i postupke kojim se rješavaju problemi sljedbenika Muhammeda, a.s., (Ummeta) preko zakonodavne, sudske i izvršne vlasti, kao i norme i postupci kojima se uređuju vanjski odnosi.

Glasanje je obaveza, odgovornost i odluka. Obaveza na spram domovine, odgovornost na spram naroda i odluka kako iz velikog broja političkih stranaka i kandidata prepoznati i glasati za političare koji će interes zajednice staviti ispred ličnog interesa i biti sposobni upravljati društvenim procesima s ciljem boljih uslova za život svih građana.

 

 

 

(Jajce Online)