Brodvejski hit mjuzikl “25. Takmičenje u spelovanju u Okrugu Putnam“ u izvođenju 16 mladih bh. glumaca bit će prikazan u četvrtak, 4.10.2018. godine u 19 sati u pozorišnoj dvorani u Domu kulture Jajce. 

Ulaz za umirovljenike, studente i učenike je 2,00 KM, dok je ulaz za uposlene 5,00 KM.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH s ponosom najavljuje početak projekta “BH Brodway”, koji je spojio 16 mladih glumaca iz raznih gradova širom BiH sa timom američkih umjetnika na produkciji brodvejskog hit mjuzikla 25. Takmičenje u spelovanju u Okrugu Putnam.

Premijera predstave održana je u Narodnom pozorištu u Sarajevu 28. septembra, nakon čega je krenula na turneju u šest gradova širom zemlje (Mostar, Bijeljina, Tuzla, Zenica, Jajce i Banja Luka).

Projekat je započeo odabirom talentovanih glumaca i glumica, pjevača i pjevačica na audicijama koje su održane u martu 2018. na dramskim akademijama u Sarajevu, Tuzli i Banjaluci. Nakon sedmodnevne radionice održane u junu na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, grupa se ponovo sastala u Sarajevu, gdje su počele probe. Produkcija ovog mjuzikla će biti izvrsna prilika da mladi ljudi pokažu šta su u stanju postići kada rade na realizaciji zajedničkog cilja. Projekt je i jedinstven primjer kulturne razmjene – grupa bh. glumaca, koji rade s američkim umjetnicima, daju svojevrsnu bosansko-hercegovačku umjetničku perspektivu jednoj tipično američkoj umjetničkoj formi kao što je brodvejski mjuzikl.

Produkcijski tim predvode Aaron Thielen, umjetnički direktor prestižnog čikaškog Marriott teatra i Ryan T. Nelson, profesor na Northwestern University i muzički direktor Marriott teatra.

Na sljedećem linku pronaći ćete prvi u nizu video prezentacija mladih umjetnika koji učestvuju u ovom projektu:

Broadway is coming to BiH with the hit musical, The 25th Annual Putnam County Spelling Bee, the story of a group of nerds on a quest for glory! Who will take home the trophy? Find out Sept 28-Oct 5. But first, meet two of our talented actors, Duje and Darko!

Gepostet von United States Embassy to Bosnia and Herzegovina am Montag, 17. September 2018

Svi predstavnici medija, koji su zainteresirani da urade intervjue s glumcima i umjetničkim timom, trebaju kontaktirati Press ured Ambasade SAD na 061 138 988, kako bi zakazali termine i dobili dodatne informacije.

Dodatne informacije o samom projektu možete pronaći i na facebook stranici projekta: https://www.Facebook.com/events/1126585477498329/

Uloge:

Faris Pinjo, Nikolina Vujić, Šejla Grgić, Tijana Jovanović, Marko Mirković, Lamija Čeljo, Mak Čengić, Nemanja Bajić, Srđan Knjeginjić, Lea Sekulić, Sanjin Arnautović, Ana-Marija Tomić, Jelena Jandrić, Duje Martinić, Darko Stojić i Sara Ristić.

Umjetnički tim:

AARON THIELEN je umjetnički direktor u Marriott teatru u Čikagu, Ilinois. Tokom 23 godine umjetničkog rada u Marriott teatru, Thielen je bio uključen u preko 125 projekata – i kao izvođač, koreograf, dizajner, scenarista, reditelj, ali i umjetnički direktor. Aaron je ko-scenarista dva nagrađivana mjuzikla OCTOBER SKY i HERO. Radio je kao koautor na nagrađivanim All Night Strut, A Fascinatin’ Rhythm and Now and Forever: The Music of Andrew Lloyd Webber with Marc Robin. Thielenove redateljske zasluge uključuju Spring Awakening, She Loves Me, te predstojeću 75-u godišnjicu produkcije predstave Oklahoma!

RYAN T. NELSON (muzički direktor) je predavač Muzičkog teatra na Školi za komunikacije Northwestern univerziteta i muzički direktor na Northwesternovom Virginia Wadsworth Wirtz centru za scenske umjetnosti. Ryan je također muzički direktor na čikaškom Marriott teatru, gdje je odgovoran za desetine muzičkih produkcija, uključujući i svjetsku premijeru October Sky, Hero, Andrew Lloyd Weber: Now and Forever For the Boys. In 2016, Ryan je dobio nagradu Jeff Award za muziku u komadu Man of La Mancha, a kvalitet njegovog rada na predstavama A Chorus Line i The Light in the Piazza u Marriott teatru je u oba slučaja prepoznat nominacijama za nagradu Jeff Awards u Chicago teatru. Predavač je već 15 godina na Northwestern University, gdje je prethodno radio kao asistent na Bienen muzičkoj školi Northwestern University.

 

(Jajce Online)