Približavaju se još jedne „Septembarske večeri”, manifestacija koja se tradicionalno održava u Jajcu još od 80-tih godina. Uz tradicionalne pozorišne igre BiH i jedinstvene Plivske omahe, ovo je najveći kulturni događaj u srednjovjekovnom gradu.

Takmičenje pjevača amatera ponovo je pokrenuto 2005. godine i uspješno se održava iz godine u godinu zahvaljujući prije svega JU Dom kulture Jajce i njegovim uposlenicima.

Pobjednica prošlogodišnjih godišnjih „Septembarskih večeri” u Jajcu bila je mlada i talantovana pjevačica Lamija Leko, koja se takmičila na raznim festivalima kao i na TV emisiji „Neki novi klinci”.

Glavno takmičarsko veče održat će 28. septembra/rujna u 19 sati, a organizator je pripremio vrijedne novčane nagrade.

Izložba i predstava

Osim muzičkog takmičenja, jajačka publika imat će priliku 25. septembra/rujna da uživa u izložbi skulptura travničkog umjetnika Marka Gide i njegovim radovima koji su izrađeni u kamenu, drvetu, metalu i njihovoj kombinaciji. Izložba će biti otvorena u 19 sati.

Manifestacija će biti nastavljena u srijedu, 26. septembra/rujna predstavom za djecu i mlade pod nazivom „ABECEDA književnosti“ koja je nastala u suradnji s pedagozima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola. U 10 sati bit će izvedena razredna nastava, dok će u 11.30 biti predmetna nastava.

Predstava Malog teatara Mostar, akademskih glumca Ive Krešića i Igora Vidačkovića je zamišljena kao nastavni čas jezika, gdje se na opušten i šaljiv način govori o bajkama, basnama, poeziji, piscima, ali i životnim poukama koje se u velikim djelima nalaze.

 

 

(Jajce Online)