Među bogatim spomeničkim blagom grada na Neretvi je Bišćevića kuća, već decenijama nezaobilazna turistička atrakcija.

Bišćevića kuća, poznatija kao Bišćevića ćošak, smještena u istoimenom sokaku na samoj obali Neretve, sagrađena je 1635. godine i slovi za jednu od najljepših iz tog perioda, a predstavlja i jedinstven primjer gradnje.

Životna putanja

Tako njen ćošak, isturen nad Neretvom na dva veoma visoko postavljena kamena stuba, predstavlja ovu kuću kao najsmjelije komponovano djelo stambene arhitekture iz turskog perioda u Mostaru.

Već masivna kapija s velikim perforiranim zvekirima nagovještava impozantno zdanje. Avlijski kaldrmisani prostor od oblutaka iz Neretve, kameleonskih boja, sa sofama za cvijeće, uokviruje visoki zid po uzoru na zapadnoevropske dvorce, a u sredini je fontana s ibricima iz kojih istječu vodeni mlazovi.

Ahmed Bišćević, posljednji nasljednik ove porodice, koji je umro prije 43 godine, uspio je svojim ogromnim trudom sačuvati, ali i u autentičnom stilu renovirati ovo zdanje koje posjetiocima donese dašak davne prošlosti.

Sprat kuće: Prostrani divan

Sprat kuće: Prostrani divan

– Ahmed Bišćević sam je projektovao fontanu i svaki detalj ima svoju simboliku. Tako tri kamena u obliku kugli, postavljenih oko fontane, predstavljaju životnu putanju čovjeka i simbolišu rođenje, život i smrt. Iz kubali sahana postavljenog na vrhu stuba voda se slijeva u donji, nešto veći tas, iz koga otječe kroz četiri slavine i one predstavljaju četiri godišnja doba. Fontana je pozicionirana u pravcu Meke. To je vrlo zanimljiva ideja koju je sve do svoje smrti turistima objašnjavao Bišćević. On je, poznajući nekoliko svjetskih jezika, toliko zavolio turizam i potpuno mu se predavao, da se s pravom može reći kako je upravo on udario temelj savremenom turizmu u Mostaru – kaže mostarski novinar i hroničar Šemsudin Zlatko Serdarević.

Ćilimi i sećije

Ova kuća, koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH 2004. godine, sastoji se od prizemlja i sprata s prostranim divanom.

Svaka soba, iznosi Serdarević, ima hamandžik, što znači da je higijeni poklanjana velika pažnja.

Serdarević: Ahmed Biščević je projektovao fontanu

Serdarević: Ahmed Biščević je projektovao fontanu

– Centralni sadržaj ovog stambenog objekta je musafirhana u čardaku na stubovima. Veoma dekorativno uređena sa zastrtim ćilimima, levhama po zidovima, sećijama uz sjeverni i zapadni zid te rafovima i muntahtama, doima se gotovo nestvarno. Ovdje se strancima serviraju kafa i prirodni sokovi, odnosno himber – kazuje nam Serdarević.

Estetski kriteriji

Svakom detalju, navodi Serdarević, poklanjana je pažnja kako bi bili zadovoljeni estetski kriteriji.

– Jedna srmom izvezena levha ima univerzalnu poruku: „Čuvaj se neprijatelja jedanput, a prijatelja sto puta, jer kada ti prijatelj postane neprijatelj, može ti mnogo više zla učiniti“ – iznosi Serdarević.

 

 

(avaz)