Federalno ministarstvo prostornog uređenja, rješavajući po zahtjevu Eparhije Banjalučko-srpske crkvene opštine Jajce u novembru prošle godine dali su odobrenje za građevinske radove na rehabilitaciji crkve Presvete Bogorodice u Jajcu.

Rehabilitacija objekta radi se u skladu s glavnim projektom izgrađenim od „Urbing” doo Sarajevo i od strane „Arhi Plis” d.o.o. Mostar, a radove izvodi domaća firma Marušić.

Lokalni predstavnici vlasti, među kojima je bio i načelnik Edin Hozan, predsjedavajući OV Jajce Ivo Šimunović te vjerski lideri Miladin Samardžić, jajački paroh, Zehrudin ef Hadžić, profesor, glavni imam IZ Jajce i fra. Anto Šimunović, gvardijan franjevačkog samostana „Sv Luke” danas su posjetili gradilište i uvjerili se u stepen izvođenja radova na temeljima pravoslavne crkve.

Ovu posjetu je uveličao i Slavko Aničić, đakon crkve sv. Marka u Beogradu.

Obnovom crkve pokazuje se veliki stepen razumijevanja za sugrađane pravoslavne vjeroispovijesti, a osim toga obogatit će se duh i moral vjernika kao najznačajnije osobenosti svakog ljudskog bića. Prema podacima iz CIPS-a u Jajcu  živi nešto više od 450 građana srpske nacionalnosti

Osim vjernika izgradnju crkve podržala je i Općina Jajce te Medžlis Islamske zajednice Jajce.

Nacionalni spomenik

Inače, izgradnja crkve Presvete Bogorodice započela je 1930. godine, a dovršena 1935. godine. Projekt crkve je uradio arhitekta Miloš Miloradović iz Sarajeva.

Četiri godine kasnije su iz Zemuna za nju nabavljena četiri zvona, teška 1.600 kilograma. Najveće bogatstvo ove crkve predstavljao je ručno rađeni ikonostas bogato ukrašen motivima narodne umetnosti Janja, majstora Hajrudina Kršlaka, stolara iz Jajca.

Slike koje su bile urađene na ikonostasu su djelo makedonskog slikara Lazara Ličinskog iz Skoplja i nastale su 1935. godine.

Crkva je srušena 1992. godine, a u januaru 2004. godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

(Jajce Online)