Predstavljanje knjige “Bošnjak iz Travnika” bilo je upriličeno premijerno na Kanal 6 televiziji početkom prošlog mjeseca, te smo tada ugodno razgovarali sa gospodinom Taibom Spahićem koji je autor knjige i gospodinom Medagom Hodzićem koji je svojim sredstvima podržao ovaj projekt.

Ovog četvrtka smo se sreli sa gospodinom Taibom i Medagom u gradskoj Biblioteci Travnik a povod je bila upravo donacija knjige “Bošnjak iz Travnika”.

Djelo gospodina Taiba govori o odlasku jednog mladog čovjeka, Travničanina Mehmeda Hadžialiću, koji je poslan na školovanje u Istanbul, gdje je dostigao do čina generala u Turskoj armiji.

U to vrijeme to je bio izuzetno veliki korak i za mladog generala ali i za Travnik.

Gospodin Taib je prepoznao tu priču i predstavio je kroz ovo djelo, dok je gospodin Medaga pronašao sebe i svoj sličan životni put. Upravo je to bio razlog zašto je podržao ovaj projekat.

Donacijom ove knjige Gradskoj biblioteci Travnik građani su dobili mogućnost da pročitaju sve o heroju iz Travnika, a osim ove knjige gospodin Medaga je donirao i veliki broj drugih knjiga, zbirki i pjesama autora Taiba Spahića.

(tnt)