Nakon što je u proteklom periodu, poslije uspješnog probnog rada od tri mjeseca, kompanija „Steelmin BH“ iz Jajca obustavila proizvodnju na dvije do tri sedmice, kako bi izvršili popravku uočenih nedostataka koji su se pojavili nakon testiranja i probnog rada, Uprava kompanije „Steelmin BH“ saopćava:

Remont postrojenja, odnosno otklanjanje uočenih nedostataka tokom prva tri mjeseca probnog rada priveden je kraju i u toku su pripreme za nastavak proizvodnje.

– U međuvremenu vodili smo pregovore s ponuđačima za nabavku električne energije, gdje smo naišli na određene probleme. Od maja, kada smo startali s proizvodnjom i otkad smo imali kratkoročne ugovore, cijena električne energije drastično je porasla. Planirali smo s najpovoljnijim ponuđačem električne energije sklopiti kvartalni ugovor, odnosno do kraja ove godine. Ali, problem je taj što je struja sa 57 eura po MWh (megawat satu) iz maja na tržištu sada poskupjela na gotovo 77 eura po MWh što se može vidjeti na na berzi i internet-stranici: HUDEX – Price Movements – izjavio je direktor „Steelmina BH“ Dževad Delić.

To je drastično poskupljenje, pa je ta nova situacija, kako je naveo direktor, firmu dovela u neugodnu poziciju i u situaciju da je neizvjestan nastavak proizvodnje do kraja septembra ili početka oktobra.

Delić: Ne radi o problemima na koje mi možemo utjecati
Delić: Ne radi o problemima na koje mi možemo utjecati
– Smatramo važnim obavijestiti javnost da se ne radi o problemima na koje mi možemo utjecati. Jednostavno bi proizvodnjom po cijeni od 77 eura po MWh električne energije poslovali s gubitkom, što je neprihvatljivo. Mi mjesečno trošimo trenutno gotovo 20.000 MWh struje, pa je razlika od nekih 20 eura po MWh velika u odnosu na start proizvodnje FeSi (ferosilicij) u maju, kada je cijena električne energije iznosila 57 €/MWh. Bitno je naglasiti da smo i dalje u stalnim pregovorima s dobavljačima električne energije i ugovor ćemo napraviti s onim ko nam da najbolju i najpovoljniju ponudu – naglasio je Delić.

Zbog previsoke cijene struje još neka postrojenja u BiH obustavila su proizvodnju, kao Aluminijski kombinat Mostar. Kod kompanija koje se bave sličnom djelatnošću, a nastavljaju raditi, za razliku od „Steelmina“ BH drugačija je situacija, jer one imaju dugoročne ugovore, pa promjene cijena ih ne pogađaju.

– Ubuduće će i „Steelmin BH“ sklapati dugoročnije ugovore za nabavku električne energije u odnosu na tekuću godinu, jer nismo bili sigurni kad ćemo početi s proizvodnjom FeSi, tako da nismo ni mogli napraviti takve ugovore. Razlog je jednostavan, vi napravite ugovor i fiksirate datum preuzimanja električne energije, a u slučaju bilo kakvih problema u startu i nemogućnosti preuzimanja ugovorene količine električne energije plaćaju se ogromni penali tako da je to mač s dvije oštrice i rizik u svijetu biznisa i ovakve proizvodnje gdje struja učestvuje više od 50 posto u cijeni proizvoda FeSi – naglasio je Delić.

 

 

(avaz)