Nogometnom savezu Hrvatske FIFA priznaje rezultate i iz četrdesetih godina prošlog stoljeća, ali ovaj jedan bi sigurno svi u našem zapadnom komšiluku najradije zaboravili.

U Elčeu je Španija viceprvaka svijeta ispratila sa šest komada u mreži, što je najteži poraz za bilo koju od fudbalskih selekcija Hrvatske u historiji.

Vrlo delikatno

– Sve se u ovom sportu dešava, pa je došlo i to. Bez obzira na težak poraz, mislim da će Zlatko Dalić uspjeti konsolidirati ekipu. Treba biti objektivan i reći da je tu nedostajalo igrača i da Dalić nije imao formaciju, ali svakako se ovaj rezultat mora iskoristiti da se izvuku pouke – kaže Miroslav Ćiro Blažević za „Dnevni avaz“.

Dalić je priznao da nije spavao noć nakon utakmice, a glavni izazov je naći pravu mjeru da se ekipa vrati.

– Sada je vrlo delikatno kako se postaviti prema igračima u svlačionici nakon ovog teškog poraza. Nije vrijeme za galamu i paniku, nego je potreban normalan i razuman stav. Moraš naletjeti na minu, pogotovo nakon rezultata koji je napravljen u Rusiji – naglašava Blažević.

Otvaranje utakmice protiv Španije ipak nije nagovještavalo debakl „Vatrenih“.

Dobar početak

– Moglo je biti sve drugačije. Imali smo dobar početak i odlične prilike. Da smo pogodili, ko zna u kojem bi smjeru otišlo, ali ne možeš dati gol ako nemaš golgetera – kao da je nešto poručio Ćiro.

A kolosalnu priliku je propustio na početku Ivan Santini, napadač Anderlehta, koji svoj reprezentativni potencijal tek treba dokazati.

– Nećeš me, sine moj, navući na tu provokaciju. Neću tako o tom igraču govoriti. Činjenica je da je promašio priliku koju ja ne mogu oprostiti – naglasio je Blažević.

 

 

(avaz)