U proteklom periodu i SAD i EU su izrazili zabrinutost zbog jačanja uticaja Rusije i Kine na Balkanu.

Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas, u govoru koji je održao u srijedu pred Bundestagom, kazao je da bi Kina mogla zamijeniti Evropsku uniju kao glavnog partnera u regiji.

„Važno je da zemljama Zapadnog Balkana ponudimo evropsku perspektivu, i to onu na koju se mogu osloniti. U suprotnom, te zemlje će se okrenuti drugim držama kao što je Kina. Te države su već spremne za tako nešto i nemaju vrijednosti koje mi imamo“, rekao je Maas.

Istog dana predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u Strasbourgu da EU mora pronaći jedinstvo kada je riječ o Zapadnom Balkanu.

„Ukoliko toga ne bude, naše najbliže susjedstvo bit će oblikovano od strane drugih“, rekao je Juncker, ne imenujući pri tom druge velike sile.

Ove izjave evropskih zvaničnika dolaze upravo uoči referenduma u Makedoniji o imenu države, kao i izbora u BiH koji će biti održani 7. oktobra, imajući u vidu da je predsjednik RS-a Milorad Dodik destabilizirajući faktor u BiH i saveznik Rusije, piše EU Observer.

Osim EU, i SAD bi se mogle dodatno angažovati na Zapadnom Balkanu u narednom periodu. Mnistar odbrane SAD-a James Mattis najavio je posjetu Skoplju te otvoreno upozorio da bi se Rusija mogla umiješati u progres regije.

„Zabrinut sam zbog miješanja Rusije. Mislim da demokratije trebaju biti ostavljene na miru. Ukoliko ruski ambasador želi reći nešto napismeno, onda je to u redu, ali su neprihvatljive podvale Rusije kojima smo svjedočili od Estonije do SAD-a, od Ukrajine do Makedonije“, rekao je Mattis.

Na trenutnoj političkoj, sigurnosnoj i ekonomskoj sceni na Balkanu, osim Rusije, za EU i SAD problem predstavlja i Kina koja je izrazila spremnost da u BiH investira tri milijarde dolara, i to u infrastrukturu, energetiku, nekretnine i druge resurse.

Osim u BiH, Kina je izrazila namjeru da ulaže u Srbiju, Albaniju i Crnu Goru.

 

 

(Fokus.ba)