Gradonačelnik Igor Radojičić posjetio je danas preduzeće “Elas Metaleksport”, povodom prezentacije njihovog novog proizvoda – “digitalnog šaltera”, prvog uređaja te vrste u BiH, koji je u potpunosti osmišljen i realizovan u Banjoj Luci.

Kako se moglo čuti na prezentaciji, radi se o uređaju za automatsko izdavanje uvjerenja iz matičnih knjiga, uvjerenja o državljanstvu i drugih obrazaca.

“Ovo je nešto što predstavlja budućnost jer se primjenjuje u sličnom obliku na mnogim mjestima mimo zemlje, a Banja Luka će ići u ovakav pilot projekat sa nekim od naših usluga ili dokumenata, nakon obavljene provjere usaglašenosti sa procedurama. Dakle, ovdje je tehnika otišla ispred zakonskih propisa jer se u ovom slučaju mora sve uporediti sa svim našim propisima koji kažu šta, kada, gdje mora biti potpisano, sa pečatom i slično”, kazao je gradonačelnik Radojičić.

On je naveo da je ovaj segment modernizacije usluga gradske administracije jedan od smjerova koncepta pametnih gradova“.

“U strategiji razvoja grada definisana su četiri strateška cilja, i to: razvoj grada sa povoljnim poslovnim okruženjem, “zeleni”, “pametni” i grad sa razvijenim društvenim djelatnostima. „Pametni grad“ kao koncept je vrlo širok pojam jer podrazumijeva dva smjera, i to modernizaciju komunalne infrastrukture poput pametnih parkinga pa nadalje i modernizaciju usluga kako bi se određeni dokumenti i uvjerenja mogli rješavati putem usluge koju pruža sam uređaj, u ovom slučaju proizveden u domaćoj kompaniji”, naglasio je Radojičić.

Direktor “Elas Metaleksporta” Željko Petrović kazao je da ovakav uređaj predstavlja novi sistem poboljšanja pružanja usluga građanima.

“Sarađujući sa različitim inostranim partnerima, odlučili smo da u Banjoj Luci razvijemo i napravimo pilot projekat. Uključili smo još jednu domaću kompaniju koja je nosilac softverskog dijela tako da je uređaj projektovan u našem gradu, što je i bio krajnji cilj”, naveo je on.

U ime kompanije “Lukas kompjuters”, Zoran Sajić kazao je da je „digitalni šalter“ osmišljen da se na najlakši i brži način dođe do potrebnih dokumenata u bilo koje vrijeme.

Poslovna zona Ramići

Gradonačelnik Radojičić obišao je i gradilište nove fabrike “Elas Metaleksporta” i preduzeća za proizvodnju liftova “Tri best” u Poslovnoj zoni Ramići.

Branko Đuđić iz preduzeća “Tri best”, koje je prije šest godina započelo poslovne aktivnosti u prostoru Poslovne zone, izrazio je zadovoljstvo uslovima i urađenom infrastrukturom.

Radojičić je rekao da u Poslovnoj zoni radi 14 poslovnih subjekata koji zapošljavaju ukupno nešto manje od hiljadu radnika, a u samoj zoni stotinjak.

On je najavio i proširenje industrijske zone kupovinom susjednih parcela, te pripremu druge poslovne zone “Jelšingrad” za koju bi do kraja godine trebalo da bude urađen koncept.

“Jedan od ciljeva ove administracije i jeste veći broj subjekata u realnom sektoru, prije svega, u prerađivačkoj industriji”, naglasio je Radojičić.

Do sada, grad Banja Luka je uložio tri miliona KM u razvoj infrastrukture Poslovne zone “Ramići”.

Na ponudi investitorima, u ovoj zoni je i velika proizvodna hala sa pripadajućim zemljištem i elektro-mašinskom opremom, procijenjene vrijednosti oko sedam miliona KM.

 

 

(Akta.ba)