Kao i prethodnih, i ove godine mjesec septembar je posvećen obilježavanju manifestacije “Dani oslobođenja općine Jajce, koju organizuje Koordinacija boračkih udruženja proisteklih iz Armije BiH 1992.-1995., Saveza RVI i JOB-UV općine Jajce.

Prema programu obilježavanja, 12. septembra je podignuta zastava BiH i Armije BiH na jajačkoj tvrđavi, a dan kasnije upriličena je posjeta porodicama šehida RVI I JOB-UV jajce, kao i mevludski program u Vincu te sportski sadržaj.

Centralna svečanost

U petak, 14. septembra u foajeu Doma kulture, s početkom od 14 sati bit će upriličen okrugli sto na temu: “Oslobođenje općine Jajce”, a uvodničar će biti genrali ARBiH Fikret Ćuskić i Selmo Cikotić, Halid Dedić, major i komandant 305-705. Slavne brdske brigade te pukovnik Vahid Dervišić.

Isti dan, u velikoj dvorani Doma kulture u 17 sati održat će se svečana akademija na kojoj će prisustvovati veliki broj boraca, kao istaknutih ličnosti iz javnog, političkog te kulturnog i vjerskog života. U programu će učestvovati učenici osnovnih i srednjih škola s područja naše općine i hor En-Nahl iz Zenice.

Prijevoz za sve borce i porodice šehida osiguran je iz svih pravaca, a polazak je predviđen u 15.30 sati.

Oslobođeni rubni dijelovi općine

Podsjećamo, operacija “Maestral” bila je prva značajnija operacija združenih snaga HV-a, HVO-a i Armije BiH.

Jajce je oslobođeno 13. rujna/septembra 1995. godine u vojno-redarstvenoj operaciji hrvatskih snaga, dok je sutradan Armija BiH zauzela neke teritorije naše općine kao što su: Vinac, Šerići, Kokići, Dogani pa sve do Kruščice.

 

 

(Jajce Online)