Plivska jezera posljednjih dana mjesto su gdje većina Jajčana, turista, ali i mnogih građana s područja Srednjobosanskog kantona, dijelova Republike Srpske koji gravitiraju ovom području kao i cijele Bosne i Hercegovine, pokušava naći spas od ljetnih vrućina.

Biser prirode

Kupalište Brana na rijeci Plivi od centra grada je udaljeno oko tri kilometra, a ovo svakodnevno posjećuje više od hiljadu kupača.

Temperatura vode u ovom periodu iznosi više od 20 stepeni.

Osim Brane, tu su i druga atraktivna kupališta kao što je popularna Tirička, plaža kod drvenih mlinčića ili na obalama hladnog i plahovitog Vrbasa.

Mnogi Jajčani spas od tropskih vrućima su pronašli na obali Plive u gradskom parku kao i na samom biseru prirode, plivskom vodopadu, jednom od 12 najljepših na svijetu.

Uzvodno uz Plivu, od Jajca udaljeno više od 10 kilometara nalazi se i jezero Đol. U mjestu Ćerkazovići koje pripada općini Jezero na kojem se okupi nekoliko stotina kupača iz Jezera, Šipova, Mrkonjić Grada i drugih gradova.

 Mirna voda

Đol je posebno popularan jer je voda ovog jezera topla i mirna, a kako mnogi tvrde i ljekovita, pa privlači veliki broj kupača i izletnika.

Topla i ljekovita voda na jezeru Đol

Topla i ljekovita voda na jezeru Đol
(avaz)