Istraživači upozoravaju da popularne aplikacije poput Snapchata i Facetuna, koje svojim korisnicima omogućavaju da filtriraju svoj izgled, možda dovode do opasnog trenda kod mlađih generacija koje preferiraju svoje filtrirane verzije nego realnu sliku sebe.

U eseju za medicinski žurnal JAMA Facial Plastic Surgery, profesori dermatologije s Bostonskog univerziteta pisali su da je 55 posto estetskih hirurga primilo pacijente koji su tražili operativne zahvate na licu da bi poboljšali svoj izgled u selfijima, što dokazuje da su društveni mediji i aplikacije za uređivanje fotografija postavili nedostižne standarde ljepote i potakli fenomen koji se zove “Snapchat dismorfija“.

List ”Newsweek” ističe da su ranija istraživanja pokazivala da pacijenti često pribjegavaju estetskim zahvatima da bi oponašali izgled slavnih osoba.

Međutim, zbog širenja aplikacija za društvene medije koje omogućavaju korisnicima da promijene svoje fotografije da bi izgledali mršavije ili simetričnije, pacijenti pokušavaju sve više imitirati svoj izgled na Snapchat filterima, koji čine da nos izgleda tanje, a usne i oči veće.

Istraživači kažu da su estetske operacije korekcije nosa i lica danas najpopularnije i najzahtjevnije, ističući da su estetski hirurzi obavili 17,5 miliona operacije u 2017. godini, što je povećanje za 2 posto u odnosu na prethodnu godinu, gdje prednjače operacije povećanja grudi, liposukcije i korekcije nosa.

Američko udruženje plastičnih hirurga je objavilo da se broj ovakvih operacija povećao za skoro 200 posto od 2000. godine, prenosi Bizlife.

 

 

(avaz)