Usklađivanje školskih sistema bh. entiteta Republika Srpska i Srbije podrazumijeva i zaštitu ćiriličnog pisma. Iz Vlade RS najavljuju donošenje Zakona o ćirilici. Opozicija smatra da je sve predizborni marketing, a Bošnjaci ponavljaju “to je antiustavno”.

Istovremeno, zakonska zaštita ćirilice dešava se i u Srbiji, iako je Ustavom te zemlje jasno definisano da je u upotrebi srpski jezik i ćirilično pismo.

Odbrana ćirilice Zakonom, najavljuje se, slučajno ili ne, baš pred izbore. Predsjednica Vlade Republike Srpske kaže suština je sadržana u naslovu.

“Formirana je radna grupa, naše Ministarstvo prosvjete je taj koji će biti predlagač ovoga zakona, okupljeni su brojni stručnjaci koji trebaju da daju doprinos. U svakom slučaju suština je jasna iz samog naslova”, potcrtala je Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS.

“Zakon o ćirilici” naslov je o kojem se govori. Suštinski je potrebna zaštita ovoga pisma, smatra većina opozicije, ali korištenje jezika u predizborne svrhe, ističe NDP-ova Mirna Savić Banjac, nepodustivo je.

“Bitno je naglasiti da je ćirilica zaista dragocjena, ne samo za srpski narod već u kulturološkom širem smislu. Priča o ovom zakonu je jedan obični predizborni trik, lažni patriotizam. Zašto? Zato ako sačuvate narod, sačuvate i ćirilicu”, kazala je Mirna Savić Banjac, odbornica NDP.

Ćirilica se favorizuje ovih dana i u Srbiji, i to Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o upotrebi jezika i pisma, koji je uzburkao javnost a kojim su predviđene i novčane kazne za upotrebu latinice u državnim organima.

Za Bošnjake nema dileme. Priča je antiustavna, u suprotnosti sa principom konstitutivnosti tri naroda u BiH i ravnopravnosti dva pisma.

“Proces koji ide u pravcu pravoslavizacije entiteta, stvaranja ambijenta da je ovo čisto srpski pravoslavni prostor. Mi ćemo se tome, naravno suprotstaviti”, istakao je Ramiz Salkić, potpredsjednik RS.

Prošle godine otpočela je priča o zajedničkoj Deklaraciji RS i Srbije, početkom godine predsjednik RS Milorad Dodik najavljivao je da je tekst tog sporazuma pri kraju, no dokument nikada nije zvanično ratifikovan.

U javnost su tada procurili ciljevi:

– Očuvanje nacionalnog identiteta i kulture, sprečavanje asimilacije Srba, obilježavanje nacionalnih praznika, njegovanje srpskog jezika i ćirilčnog pisma.

Admir Čavka, šef kluba Domovina smatra da je posljednja priča o ćirilici jeftini predizborni populizam.

Podsjeća da bi prije svega morao da se mijenja Ustav.

“Mi i dalje imamo smrtnu kaznu u Ustavu RS, ona nije promijenjena, a kamoli da mijenjamo nešto takvo kao što je jezik. Zanimljivo i tragično da jedva čekaju pojedini političari iz Sarajeva da se uhvate matrice, pa oni brane latinicu odnosno ćirilicu, na način da oni iz Sarajeva govore da će se nešto ukinuti, ovi iz Banjaluke da neće, a na kraju kada prođu izbori ova će tema biti zaboravljena poput niza drugih jeftinih populističkih tema”, naglasio je Admir Čavka, poslanik SBB.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS u četverogodišnjem mandatu 33 puta je pokretao pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Ukoliko Zakon o ćirilici zaista bude i donesen, prema najavama o njegovo sudbini odlučivaće se u ovoj instituciji.

 

 

(N1)