Piše: Hajrudin Prolić

Predizborna kampanja u Bosni i Hercegovini nije čestito ni počela, a već smo se nagledali i previše političkih bljuvotina. Za jednu od najodurnijih ipak se pobrinuo ministar vanjskih poslova Igor Crnadak, onaj isti koji je svojevremeno reprezentativki Srbije Tamari Bošković podario diplomatski pasoš BiH, dokument koji nema ni sportski ambasador kalibra jednog Damira Džumhura.

Ovog puta Crnadak je odlučio preko leđa kosovske djece zarađivati političke bodove. Skoro da se može reći kako mu je cijela drama u vezi (ne)izdavanja viza kosovskim kadetskim košarkaškim reprezentativcima (dakle, klincima od 16 i manje godina) još i dobro došla kako bi valjda pokazao vlastitu lojalnost susjednoj državi, Aleksandru Vučiću ili nekim ultranacionalističkim liliputancima na čije glasove računa.

Svjesno odugovlači proceduru, koristeći kao argument navodnu činjenicu da je Košarkaški savez BiH kasno predao zahtjev za vize kosovskim kadetima koji bi trebali u Sarajevu igrati Evropsko prvenstvo B divizije, iako mu je dobro poznato da sportistima, pogotovo u vanrednim situacijama, vize mogu biti odobrene u roku jednog sata.

Uostalom, upravo je autor ovih redova jednom prilikom, zajedno sa košarkaškom reprezentacijom BiH, dobio estonsku vizu – na aerodromu u Talinu. Sve je trajalo manje od 30 minuta, od predavanja zahtjeva do udaranja posljednjeg pečata, a Ministarstvu vanjskih poslova BiH sad navodno treba nekoliko dana za taj, kako ga već oni predstavljaju, administrativni armagedon.

Crnatka i ljude u Ministarstvu zvali su i rukovodioci FIBA-e, od predsjednika Patricka Baumanna do ostalih sekretara, ali uzalud. Ministar prljavih poslova zgrabio je priliku za stranačke poene i ne namjerava je ispustiti.

Ceh tog jeftinog i prizemnog političkog poteza plaćaju kosovski dječaci, kojima bi učešće na turniru u Sarajevu trebalo predstavljati jednu od najljepših sportskih uspomena. Kako im objasniti da nismo svi ovdje isti, da Crnadak i njemu slični ne čine većinu u ovoj gostoljubivoj zemlji? Nažalost, zbog takvih se sada stidimo i nudimo izvinjenje. Me ven kjeq, Kosova.

Još deblji račun bi mogao platiti Košarkaški savez BiH. Onaj isti u kojem sjede i košarkaški radnici iz RS. Sigurno ne rezonuju kao ministar iz manjeg entiteta, jer i njihova imena stoje u potpisima organizacije koja u Sarajevu namjerava upriličiti FIBA-in turnir za kadete.

No, sve to vjerovatno neće previše zanimati Međunarodnu košarkašku asocijaciju. Odrezat će drakonsku kaznu Bosni i Hercegovini, možda nas čak i isključiti iz internacionalnih takmičenja. Izbrisati nas sa košarkaške mape svijeta, zanemarivši čak i činjenicu da je prije svega nekoliko godina upravo naša kadetska reprezentacija pred Vječnom vatrom dočekana kao prvak Starog kontinenta.

Jednostavno će zgužvati ceduljicu na kojoj piše BiH. I ne slute da bi postigli kontraefekat – jer to je upravo ono što Crnadak i njemu slični žele.

 

 

(scsport.ba)