Odred izviđača “Neretva” Konjic bio je domaćin i organizator tradicionalnih susreta generacija u kampu na Boračkom jezeru. Okupili su veliki broj ljubitelja prirode i “izviđačke škole života”.

 Lijepo druženje

– Drago nam je da smo u kampu okupili izviđače raznih generacija, oživjeli sjećanja i uspomene, ali i kroz aktivnosti ukazali na značaj svega što radimo za buduće generacije, koje će kampovati na Boračkom jezeru i nastaviti našu priču – istaknuo je Haris Hadžizukić, starješina Odreda izviđača “Neretva” Konjic.

Midhat Buljubašić, prvi predsjednik Skupštine Saveza izviđača u BiH, ističe da mu dolazak u ovaj izviđački kamp budi lijepa sjećanja, koja oživljava na ovim susretima s drugarima iz mladosti. Esad Ibišević, dugogodišnji član izviđačke organizacije, naglašava da bi svako dijete trebalo proći izviđače, u kojima se uči kako čuvati i voljeti prirodu, ali i savladati razne vještine.

– Izviđači su nešto posebno, to je teško opisati. Drago mi je da se organiziraju ovakvi susreti, gdje vidimo stare prijatelje i družimo se – kazao nam je Alija Preljević, starješina Izviđačkog odreda “6. april” iz Sarajeva.

Selma Hadžihuseinović je kao petogodišnja djevojčica prvi put došla u izviđače, koji su danas dio njenog života.

– Ljubav prema izviđačima prenosi se s generacije na generaciju i tako je rastao naš izviđački odred – kaže Selma, koja danas obavlja funkciju načelnice Odreda izviđača “Neretva” Konjic.

Konjičanin Emir Hadžizukić rado dolazi na susrete generacija na Boračko jezero, a kaže nam da već treća generacija njegove porodice živi izviđačku priču.

Trajna prijateljstva

– Ljubav prema izviđačima prenio sam na svoje kćerke, a sada i moje unuke učestvuju u izviđačkim aktivnostima u Konjicu – kaže nam Hadžizukić, koji naglašava da su izviđači prilika za nova trajna prijateljstva te da se mladi trebaju uključivati u ovu organizaciju.

Na susretu generacija na Boračkom jezeru pojeo se i tradicionalni grah te je organizirano i svečano postrojavanje.

Nove aktivnosti  

Hadžihuseinovoć najavljuje i niz aktivnosti nakon logorovanja na Boračkom jezeru, koje će startati od septembra. U tim aktivnostima će, kaže, učestvovati više od 100 mladih izviđača iz ovog grada.

 

 

(avaz)