Jajački i muslimani su oduvijek pridavali poseban značaja petoj islamskoj dužnosti i naročito cijenili hadžije kao najodabranije predstavnike svog naroda, priređujući im ispraćaj i dočekujući ih s posebnim emocijama.

Svečani ispraćaj za 17 budućih hadžija s područja Medžlisa Islamske zajednice Jajce bit će upriličen u subotu 11. avgusta, kada će se klanjati sabah-namaz u 5.15 sati, a nakon toga i proučiti dova. Polazak za Sarajevo predviđene je za 6 sati.

Okupljanje hadžija u džamiji Kralja Fahda u Sarajevu planirano je u 9:30 gdje će biti proučena zajednička ikrar dova kojoj će prisustvovati Reisu-l-ulema ili njegov izaslanik. Polijetanje aviona planirano je u 13:40 sati.

Odlazak na hadž je istinska želja svakog iskrenog muslimana i muslimanke. Dočekati svoj ispraćaj na hadž oduvijek je značilo i znači uspjeh svakog muslimana koji po povratku doživotno nosi titulu hadžija ili hadži – hanuma.

Ove godine s područja Medžlisa IZ Jajce na hadždž putuju slijedeće hadžije:

U nastavku možete vidjeti plan prijevoza hadžija do džamije Kralj Fahd u Sarajevu s precizno određenim lokacijama okupljanja i maršrutom kretanja.

 

Prvi autobus: Jajce – Donji Vakuf – Travnik – Sarajevo

– 06:.00, Jajce, Ibrahim-begova džamija

– 06:45, Donji Vakuf, Baš džamija,

– 07:30, Travnik, džamija na Kalibunaru.

 

Drugi autobus: Gornji Vakuf – Bugojno – Novi Travnik – Vitez – Busovača (Gavrine Kuće) – Sarajevo

– 06:00, Gornji Vakuf, Džamija Mehmed-bega Stočanina,

– 06:30, Bugojno, Sultan Ahmedova džamija,

– 07:15, Novi Travnik, Islamski centar,

– 07:45, Vitez, Ahmed-agina džamija

– 08:05, Busovača, nova džamija u Gavrinim Kućama.

 

 

 

(Jajce Online)