U organizaciji Omladinskog kluba “Dijamant” Jajce održana je 15. tradicionalna po redu kulturno-muzička manifestacija ”Dani našeg povratka” u Bučićima, naselju nadomak Jajca i to pred nekoliko stotina mještana i posjetilaca.

Organizator je priredio bogat program za djecu, mlade i druge zainteresirane, a imali su priliku da se uključe u razne kreativne aktivnosti, zabavne, sportske, te takmičarske i kviz znanja.

Svojim aktivnostima podsjetili smo prisutne šta nam se desilo 1992. godine i upozorili na budnost, te podsjećanje na period od 1991-2005. godine.

Posebnu pažnju privukle se članice folklorne grupe Dijamantice” svojom uigranom koreografijom. Dva prva mjesta u igranju narodnih kola i jedenje torte bez pomoći ruku osvojila je Rahima Spahić,a drugo Ajdina Mukić.

-Druženje nam je prije svega bio prioritet,te opuštanje kroz igru i zabavu, a djeca i mladi su pokazali najviše interesiranja, te sugerirali organizatoru da su i sami spremni da se uključe u aktivnosti prema svom afinitetu u narednom period, kazuje Šekib Makić, predsjednik Omladinskog kluba “Dijamant”.

Nemile scene iz 90-tih godina ostale su urezane u sjećanje brojnih mještana.

-Prisutni su jedinstveni da je ovo vrlo važan dan u njihovim životima jer se tradicionalnim okupljanjem prisjete teških dana u njihovim životima kada su morali da napuste svoja ognjišta  u trenu ostanu bez svojih domova, imovine i krenu u neizvjesnost – istakao je Makić.

 

(Jajce Online)