Kuhar Mate Janković: Hrvatski turizam je “musaka od apartmana u ružnim kućama”

Jednog od najpoznatijih hrvatskih kuhara Matu Jankovića tekstovi u medijima koji se bave turizmom kod naših komšija su inspirirali da kaže svoje mišljenje, koje će mnogima začepiti usta.

– Hrvatski turizam je, htjeli mi to priznati ili ne – loš – započeo je Janković svoje izlaganje.

Mate se požalio kako se odlični restorani mogu nabrojati na prste, a osvrnuo se i na odlazak kvalificirane radne snage.

– Hoteli od pet zvjezdica su još uvijek rijetkost, kao i dobri propratni sadržaji. Restorani su ispodprosječni do osrednji. To što se hvatamo nekolicine imena na Jadranu i to što ih uz dodatak “nekolicina” možemo sve nabrojati, dokaz je turističke impotencije. Kadar nam odlazi u inozemstvo. Od deset konobara s kojima sam surađivao u najboljim lokalima, osam ih je otišlo iz Hrvatske u kasnim tridesetima – piše Mate.

U nastavku se osvrnuo i na omjer cijena i kvalitet ponude.

– Hrvatski turizam je j..eni oksimoron i musaka sastavljena od apartmana u ružnim kućama, koncesioniranim plažama s gusto nabijenim ležaljkama (da ne bi slučajno stavio ručnik negdje) te restorana i barova u kojima caruje loša hrana, loš servis i jelovnici koje je prevodio Google translate (škampi na način kuće – shrimps on the way home). O cijeni ne želim pričati, te ako je sve dobro, platiti nije problem. Problem je što je uglavnom loše te je i onda cifra na računu velika – kaže on.

Na kraju je spomenuo i svoja predviđanja za budućnost hrvatskog turizma, koja, po njemu, nije baš najsvjetlija.

– Jadran polako, ali sigurno postaje megafriteza za EU sirotinju, koja će s porastom standarda u vlastitoj zemlji polako otići na atraktivnije destinacije. I još jedno – igrali smo finale prvenstva, ali svako ko misli da duge lopte Modrića i odbrane Subašića mogu dovesti turiste, koje ovo nabrojano može zadržati – je idiot – zaključio je Mate Janković.

 

 

(Faktor.ba)