Rimejk klasika iz 1979. godine Ubistvo u Orijent ekspresu vratilo je u centar medijskog interesovanja Mišel Fajfer (Michelle Pfeiffer), jednu od najvoljenijih glumica devedesetih godina prošlog vijeka. Uloga u ostvarenju Majka! (Mother!), najavila je puni povratak zvijezde koju svijet nikada nije zaboravio, ali je bio poprilično iznenađen njenom pojavom. Mišel, danas na pragu šezdesetih, izgleda potpuno isto kao i prije desetak godina kada se još trudila da ostane u igri i ne pravi pauzu u karijeri. Iako se, po mišljenju mnogih, njen najbolji period završio 1999. godine kada je sa Brus Vilisem (Bruce Willis) zaigrala u žanru koji je oduvijek najbolje ležao, porodičnoj drami “Naša priča”

Foto: Instagram

Foto: Instagram

 

Poslije niza neuspjeha tokom dvijehiljaditih, 2013. ipak se povlači. Ali, razlog nije bio ni blizu onoga što su mediji pretpostavljali. Plavokosa glumica sofisticiranog izgleda nikada nije strahovala da će pehovi filmova koje je snimala pomračiti slavu ostvarenja kao što su “Fantastična braća Bejker”, “Nešto sasvim lično”, “Opasni umovi”. Ono što ju je kočilo, i u profesiji i u životu, bila je socijalna anksioznost. Mišel je otvoreno progovorila o svom psihološkom poremećaju. Kao u slučaju anksioznosti, generalno, riječ je o osjećaju straha različitog intenziteta, na skali od prisustva nelagode do nekontrolisanog napada panike, s tim što se taj problem manifestuje prilikom boravka među ljudima. Mišel je imala potrebu da rasvijetli razloge profesionalne apstinencije, ali i da postavi distancu prema medijima u periodu koji dolazi. Ne treba zaboraviti da glumica, koja je tri puta bila nominovana za Oskara, ima još jednu premijeru zakazanu za 2018. godinu, a šuška se da će zaigrati i ulogu kraljice Ingris u nastavku filmskog hita Maleficent.

Snimanje Orijent ekspresa bilo je zapravo važno suočavanje sa sopstvenim strahom. Mišel je bila u situaciji da kontroliše napade anksioznosti na setu krcatom ljudima. Prethodnih godina tako nešto je bilo nezamislivo. Bila je na ivici histerije, nemoćna da balansira između poslovnih obaveza i privatnog života. Buntovna u mladosti, određena neprestanim sukobima sa konzervativnim ocem, Mišel Fajfer je karakteristična i po svojevrsnom imunitetu na slavu. A imala je sve predispozicije da ne odoli tipičnim kapricima zvijezda. Igrala je pored najomiljenijih holivudskih zavidnika – Džefa Bridžisa, Džordža Klunija (George Clooney), Roberta Redforda i Al Paćina (Al Pacino)

Oskar joj je tri puta za dlaku izmakao, ali je za prestižne filmske nagrade nominovana 47 puta, a 24 puta ih je osvojila. Karijeru, koja traje i danas, počela je ranih osamdesetih. Distanca prema slavi uslovljena je karakterom, ali i problemom sa kojim se suočavala godinama.

Samo godinu dana ranije, Kirsten Danst (Dunst) je pala u histeričan plač u trenutku kada je trebalo da se pokloni na premijeri filma “The Beguiled” u redakciji Sofije Kopole (Sofia Coppola). U kojem je igrala pored Kolina Farela (Colin Farrell), Nikol Kidman (Nicole) i Ele Faning (Elle Fanning). Tridesetšestogodišnja glumica, koja je pažnju na sebe skrenula davne 1994. godine ostvarenjem Intervju sa vampirom, boluje od kliničke depresije. Uz bipolarni poremećaj sa kojim se hrabro nose Žan-Klod van Dam (Jean-Claude Van Damme), Ben Stiler (Stiller) i Džim Keri (Jim Carrey), depresija je jedan od najčešćih psihičkih problema u fabrici slavnih.