Pogrešna procjena dovela do ugrožavanja skokova

Međunarodni skokovi s vodopada u Jajcu, koji su u protekle četiri godine okupljali najbolje skakače iz cijele Evrope, pa i vrhunske skakače serijala Red Bull Cliff Diving, ove godine neće biti održani zbog toga što u dnu vodopada nije osigurana dovoljna dubina kako bi skakanje u vodu bilo sigurno.

Ovu informaciju potvrdili su i iz Organizacionog odbora ove manifestacije te su dodali da je počela priprema skokova, ali da nije bilo vremena da se sve uradi na vrijeme.

“Firma koja je trebala očistiti dio ispod vodopada je tražila da voda uopće ne bude prisutna u tom dijelu. Počele su pripreme, vode nije bilo u tolikim količinama, ali to nije bilo dovoljno kako bi došli na to područje mašinama. Pogrešna procjena je dovela do ugrožavanja održavanja manifestacije, a s obzirom na to da je sigurnost skakača nama najbitnija, odlučili smo da skokove ne održimo ove godine”, kazao je član OO skokova u Jajcu Dragan Glavaš.

Dodali su kako je prekid tradicije skokova s vodopada u Jajcu velika šteta po ovaj grad koji ima jednu od najboljih skakaonica na Balkanu, a osim toga, hiljade turista se tog dana okupi u kraljevskom gradu.

“O tome koliko su skokovi promotivan događaj govor i informacija da je više od 130 medija širom svijeta prenijelo informaciju o prošlogodišnjim skokovima. To je bio zanimljiv događaj i za publiku, a to je najbolja promocija”, dodao je Glavaš.

Iz Općine Jajce su kazali kako će u saradnji s drugim nadležnim institucijama uraditi sve kako bi za narednu godinu osigurali održavanje ove značajne manifestacije, a sve građane i ljubitelje skokova su zamolili za razumijevanje.

(Klix)