vadesetjednogodišnji Jajčanin Danijel Žunić jedan je od rijetkih mladića koji se može pohvaliti dugim vožnjama biciklom po BiH, ali i izvan nje. Dnevno vozi oko 50 kilometara dok godišnje ta brojka zna doći čak i do 10.000 kilometara, piše Večernji list BiH.

Vožnja za pamćenje

Prema Danijelovim riječima, svaki slobodan trenutak provodi na svom dvokotaču. – Iako je uz posao, treninge i svakodnevne životne obveze teško uklopiti i vožnje biciklom, pogotovo one duže, sve uspijem iskombinirati. Biciklizam je sport u kojem sam pronašao sebe, jednostavno odmaram se u svakom prijeđenom metru, kaže nam u razgovoru, prepričavajući nam neke od svojih biciklističkih avantura.

– Prva dalja vožnja bila je Jajce – Mostar – Jajce na -9 stupnjeva po snijegu. Bilo je teško, pomalo i naporno, ozbiljno sam razmišljao odustati od svega i pozvati pomoć, ali ipak nisam. Palo mi je napamet zašto si postavljam ciljeve koje ne mogu ispuniti i ta misao me je dovela do cilja – priča nam Danijel.

Sljedeća vožnja koja mu je, kako kaže, posebice ostala u sjećanju je dužine 555 kilometara.

– Vozio sam relaciju u obliku srca u Bosni i Hercegovini. Ta vožnja bila je posvećena nerođenoj djeci, točnije borbi protiv pobačaja…, na relaciji dužine 555 kilometara, Jajce – Žepče – Sarajevo – Međugorje – Mostar – Kupres – Jajce, i to je definitivno vožnja koju ću pamtiti do kraja života. U sjećanju mi je ostalo i da me na dionici od Zenice do Žepča cijelo vrijeme pratila kiša s povremenim zrakama sunca – priča Danijel.

Neke od vožnja će i ponoviti

Još jedna od Danijelovih vožnja koju svakako treba istaknuti je vožnja biciklom iz Zagreba do Jajca, točnije hodočašće sv. Ivi.

– Oko 16 sati trebalo mi je od Zagreba do Jajca. Ovo mi nije prvi put da na ovaj način hodočastim sv. Ivi. Možda vožnja i nije toliko lagana, ali to mi daje nekakav poseban mir u duši, a nakon toga se osjećam puno bolje i sretnije. Planiram iduće godine isto napraviti i radujem se još jednoj takvoj vožnji.

Kada je, pak, riječ o najdužim rutama koje je prelazio po jednom danu, to je, kaže, vožnja do Bihaća i natrag u Jajce.

– Znao sam u jednom dahu otići od Jajca do Banje Luke i ponovno natrag u Jajce – kaže ovaj Jajčanin. Na samom kraju razgovora kazao nam je kako je po sezoni znao prijeći i po 10.000 kilometara. Bilo je tu, kaže, raznih pothvata, kao i simboličnih vožnji.

 

 

(vecernji.ba)