Za Švicarsku trči Ajla Del Ponte, kćerka Senade iz Jajca, snahe bivše haške tužiteljice

Ajla Del Ponte danas je pobijedila u kvalifikacionoj trci na 100 metara rezultatom 11.44 i plasirala se u polufinale.  Ovo nije prvo veliko natjecanje za nju, već je branila boje Švicarske na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Londonu i Olimpijskim igrama u Riju 2016.

Na Evropskom prvenstvu u atletici u Berlinu koje je počelo danas Bosna i Hercegovina ima šest atletičara i nijednu atletičarku. No, da Bosanke ipak budu zastupljene na najvećoj ovogodišnjoj atletskoj smotri, pobrinula se Ajla Del Ponte, 22-godišnja sprinterka naših korijena koja nastupa za Švicarsku.

Ajlina majka, Senada Del Ponte (djevojački Polažanin) rođena je Jajcu gdje je sve do pada ovog grada u agresorske ruke, krajem 1992. godine, radila kao doktorica. Nakon okupacije rodnog grada, Senada je napustila BiH i odselila u Švicarsku gdje se udala za Claudia Del Pontea, rođaka nekadašnje glavne tužiteljice Haškog Tribunala Carle Del Ponte.

Tokom godina u kojima je rodica njenog muža bila na čelu Tužiteljstva u Haagu, Senadi Del Ponte nije bilo dopušteno da govori o njoj, čak ni u kontekstu obiteljskih tema. Senadina porodica, suprug Claudio i djeca Ajla i Karim posjećuju Jajce kada im to dopuste obaveze.

Ajla Del Ponte danas je pobijedila u kvalifikacionoj trci na 100 metara rezultatom 11.44 i plasirala se u polufinale.

Ovo nije prvo veliko natjecanje za nju, već je branila boje Švicarske na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Londonu i Olimpijskim igrama u Riju 2016.

(SB)